BIST 10.199
DOLAR 32,34
EURO 34,93
ALTIN 2.399,91
HABER /  GÜNCEL

Uzaya bir iki... Var mı giden?

ABD’li uzay havacılık şirketi Aera, Dünya yörüngesine çıkacak uzay uçağının biletlerini 150 bin dolardan satışa çıkardı. Uçuşlar 2007 tarihinden itibaren gerçekleşecek.

Abone ol

Aera uzay havacılık şirketinin kurucusu ve CEO’su Bill Sprague, şirketin Cape Canaveral Uzay Üssü’nde ilk uçuş denemelerine Ağustos 2006’da başlayacağını, ilk ticari uçuşun ise 2007 yılında yapılacağını duyurdu. MSNBC’ye konuşan Sprague, uçakta yerlerin sınırlı olduğunu önce başvuranların uzaya ilk çıkacak kişiler olacağını ifade etti.

Uzaya yolculuk için rezervasyonlar AeraSpaceTours.com adlı internet sitesinden yapılıyor. Uzaya ilk uçuş için bilet fiyatları 150.000 dolar olarak açıklandı. Uzay yolculuklarına rezervasyonlarda yüzde 25 depozito alınacak. Şirket uçuşa yakın meydana gelebilecek değişiklikler durumunda, bilet fiyatlarında oynama olabileceğini yönünde yolcuları uyarıyor.

2007’DE 5 KEZ UZAYA UÇACAK

Aera şirketi uzay rampası için Cape Canaveral Uzay Üssü ile bir ön anlaşma imzaladı. Şirketin ayrıca ABD’nin merkezi havacılık idaresi Federal Aviation Administration ile bir anlaşma yapıp, hukuki izin çıkarması gerekiyor. Şirket CEO’su Sprague, Florida’da bir firmayla likit oksijen ve kerosen yakıtı kullanacak uzay uçağının yapımı için anlaşmaya vardıklarını belirtiyor. Uçağın insansız deneme uçuşlarına gelecek yıl başlanacak. Başarılı sonuç alınması halinde ise, insanlı uçuşlara geçilecek.

Aera’nın Altairis uçağında 6 yolcu ve bir de mürettebat bulunacak. Uçak özel programlanmış bir bilgisayar tarafından yönetilecek ve otomatik pilotla uçacak. Aera, 2007 yılında uzaya 5 uçuş yapmayı planlıyor.

UÇUŞ ÖNCESİ ÖZEL EĞİTİM

Aera şirketinin tur programında uçuş öncesi uzay koşullarına hazırlık için bir de kurs bulunuyor. Yolcular uzayda yeryüzünden 128 km yükseklikte geçirecekleri süre zarfında kendilerini bekleyen basınç ve oksijen değişikliklerine karşı bedenlerini alıştırmak için Cape Canaveral Uzay Üssü’nde bir eğitime girecek. Bu yükseklikte yolcular, kısa bir süre için ‘ağırlıksız’ hissedecek. Şirket CEO’su, eğitimi “Uzay seyahatine 5 yıldızlı bir hazırlık” olarak niteliyor.

YENİ REKABET ALANI UZAY TURİZMİ

Aera uzay yolculuğu için bilet çıkaran ilk şirket değil, daha önce de Space Adventures adlı bir şirket tarihi henüz belirlenmemiş bir seyahat için müşterilerinden 2 milyon dolar talep etmişti, fakat bu uçuş henüz yapılamadı. Uzay havacılığına ilgisi ile bilinen İngiliz iş adamı Richard Branson’un sahibi olduğu Virgin Galactic firması da SpaceShipOne uçağı için 100 kişiyi şimdiden listeye aldı. Daha önce de 1990’lı yılların başında Civilian Astronaut Corps adlı bir şirket, 1999 yılında uzaya çıkacağını duyurduğu bir uçak için depozito toplamış, daha sonra uçuş gerçekleşmeyince de bunları geri iade etmek zorunda kalmıştı. Ayrıca Kanadalı Arrow havacılık şirketi de gelecek haftalara uzay uçuşu biletleri satmaya başlayacağını duyurdu.

BRANSON UZAYDA İDDİALI

Uçuş tarihini kesin olarak teyit eden Aera’nın uçağı eğer bu tarihte havalanabilirse, tarihin ilk turistik sivil uzay havacılık seferi gerçekleşmiş olacak. Uzay turizminin gelecekte ciddi bir rekabet alanı olacağı düşünülüyor. Virgin Galactic firmasının sahibi Branson, Dünya yörüngesinde uzay sınırı sayılan 100 km’ye çıkan ilk sivil uçak SpaceShipOne’a verdiği destek ile ne kadar iddialı olduğunu kanıtladı. Virgin Galactic’in uzay uçuşları 2007’den sonraki bir tarihte gerçekleşecek.

Kaynak: