BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.461,30
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzay turizmi baslıyor...

ABD'leri, tarihin ilk turistik uzay uçusunun 2008’de yapılmasını desteklediklerini belirtti.

Abone ol

Uzaya uçmaya aday havayolu ºirketlerinden Virgin Galactic Havayolları ilk seferlerin 2009'da yapılacağını ve biletin 200 bin dolar olacağını duyurmuºtu. ªirketin yolcu listesinde 40 bin uzay turistinın beklediği tahmin ediliyor.  
 
Uzay turizmi 2008’de baºlayacak
ABD Ulaºtırma Bakanı Norman Mineta, tarihin ilk turistik uzay uçuºunun 2008’de yapılmasını desteklediklerini belirtti.

 ABD’li Ulaºtırma Bakanı Norman Mineta sivil uzay havacılığı alanında giriºimcilik yapan iºadamlarıyla yaptığı bir toplantıda ilk sivil uzay uçuºunun 2008’de yapılması için gerekli desteği sağlayacakları sözünü verdi.

ABD Ulaºtırma Bakanı Norman Mineta.

ABD Ulaºtırma Bakanı Mineta, sivil uçuºların ancak ‘denemelerde baºarı sağlanması halinde’ gerçekleºtirilmesinden taraf olduklarını belirterek, “Bir zamanların bilimkurgu düºüncesi iki yıl içinde gerçeğe dönüºecek” ºeklinde konuºtu. Washington’da toplanan 9’uncu Yıllık Sivil Uzay Havacılığı Konferansı’nda söz alan ABD’li bakan, “Güvenli olduğuna inandığımız an sivil havacılığa yeºil ıºık yakacağız” dedi.

Dünya yörüngesine yapılan sivil uçuºlar uzay turizmi olarak adlandırılıyor. Son yıllarda düzenlenen yarıºmalarla birlikte dünya çapında zengin iºadamlarının da finans desteğinin yöneldiği uzay havacılığı kısa zamanda güçlü bir kamuoyu yarattı. ABD’den ulaºtırma bakanı düzeyinde bir destek sözü gelmesi de sivil uzay havacılığının önünü açacağının bir sinyali olarak algılanıyor.

Daha önce bazı iºadamları mali güçlük içinde bulunan Rus Uzay Dairesi’ne yaptıkları 20 milyon dolarlık bağıº karºılığı uzaya çıkmıºlardı.

VIRGIN GALACTIC HAVAYOLLARI
Sivil havacılık mühendisi Burt Rutan, Eylül 2004’te yeryüzünden 100 km yükseğe çıkarak uzay sınırını aºan ilk sivil uçak SpaceShipOne’ı tasarlamıºtı. 
Virgin Galactic Havayolları'nın sahibi Richard Brason, sivil uzay havacılığı için milyonlarca dolar yatırım yaptı.

Daha sonra İngiliz iºadamı Richard Branson, SpaceShipOne’ın 8 yolcu kapasiteli ikinci kuºağının tasarlandığını açıklamıºtı. Branson, sivil uzay havacılığı alanında faaliyet gösterecek Virgin Galactic Havayolları için, New Mexico’da bir havalimanının inºasına bu yıl sonunda baºlayacaklarını söylemiºti.

Virgin Galactic Havayolları ile uzaya ilk uçuºların 2009’da baºlaması ve yolcu baºına biletin 200 bin dolar olması bekleniyor. ªirketin yolcu listesi ise kabarık, sırada 40 bin uzay turistinin beklediği tahmin ediliyor. ªimdiye dek uzaya yaklaºık 600 kiºi çıkmıºtı.