BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Uzanlar'ın evlerinde servet bulundu

Uzanlar'ın gayrimenkuleri didik didik aranıyor. Jeologlar sismik aletlerle arama yapıyor. Çalışmalar sonucu iki yerden yüklü miktarda para ve değerli tablolar bulundu.

Abone ol

Cem Uzan'ın gözaltına alınmasıyla doruk noktasına çıkan operasyonlarda, Uzan ailesinin İsviçre'deki yaklaşık 1 milyar dolarlık servetine el konulmasının amaçlandığı ortaya çıktı.

İmar Bankası soruşturmasını yürüten Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan, İsviçre'de tespit edilen Uzanlar'ın nakit ve gayrimenkulleri için bu ülkenin adli makamlarına bir yazı yazdı. İsviçre'deki ilgili savcı, varlıkların listesini resmi bir yazıyla bildirdi. Buna göre bankalarda Uzanlar'ın yaklaşık 300 milyon doları bulunuyor.

Listede ayrıca yüklü miktarda altın ve ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketi hisseleri yer alıyor. Uzanlar’ın İsviçre’deki taşınmazlarının değeri de 200 milyon dolar civarında hesaplandı. İmar Bankası’nın borçlarından kaynaklanan 6 katrilyon liralık amme alacağının sahibi TMSF, yazışmaların tamamlanmasından sonra tahsilat için İsviçre’ye ekip gönderdi. Ekip, bir hafta içinde yurda dönecek. Tahsilat için İsviçre mahkemelerinin kararı beklenecek.

Bu gelişmelerin ardından geçtiğimiz cuma günü polis, Uzan ve yakınlarına ait 23 adrese baskın yaptı. Baskınlarda İsviçre’ye transfer edilen paralar ve hisse senetlerine ait bilgi ve belgeler toplandı. Sorgular yurtdışına yapılan para transferlerine odaklandı. Baskınlarda ele geçen bankanın back-up kayıtlarına ait disketler ile Uzan’ın evinde bulunan para transferi belgeleri, İsviçre’de yapılacak tahsilat için delil oluşturdu.

Operasyon planlandı

İsviçre ile diyalog kurulma aşamasında Savcı Mecit Ceylan, İstanbul’da BDDK, Emniyet Organize Suçlar ve Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi yetkilisi ve İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Şammaz Demirtaş, Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş, MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) teknik elemanları, Şişli Cumhuriyet Başsavcısı Metin Fadıllıoğlu, İmar soruşturmasını yürüten savcılar Sait Kunt ile Sudi Güner katıldı.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, 25 Kasım 2004 günü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda yaptığı konuşmada üstü kapalı olarak İsviçre’de yapılacak tahsilata işaret etti. Ertürk borsada, “Fon, borçlular tarafından gizlenmiş, saklanmış ve kaçırılmış değerlerin yurtiçinde ve yurtdışında araştırılabilmesi için elindeki mütevazı imkanları fazlasıyla kullanmaktadır. Bu çabaların meyvelerini yakın zamanda alacağımıza inanıyorum.” demişti. Fon yöneticileri “yurtdışından toplanacak meyvenin” Uzanlar’ın İsviçre’ye kaçırdığı yaklaşık 1 milyar dolarlık servete, borçlarına karşılık el konulması olduğunu doğruladı.

Baskınlar esnasında Show TV’de Pazar Keyfi’ni sunduğu dönemde Hakan Uzan ile evlenen Özlem Uzan’ın (Kızılkaya) annesi Yasemin Bilgen’in Tuzla’daki evinde 320 bin Euro ve 70’ten fazla çok kıymetli tablo ile tarihî eserler çıktı. Uzan’ın villasında da 60 bin dolar para bulundu. Bu arada birkaç gündür Uzanlar’a ait bir gayrimenkulde TMSF adına jeolog Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın ekibi sismik aletlerle arama yapıyor. Duvarların ve yerlerin röntgenini çeken ekip, yurtdışına transfer edilen servet ve hisseler ile yurtdışında edinilen mallara ait belgelerin bulunabileceği gizli bölme arıyor.

62 milyon dolar tahsil edilebildi

TMSF’nin verilerine göre batık bankaların toplam zararı 23 milyar 295 milyon dolar. 5 milyar 933 milyon dolarla İmar Bankası batıklar arasında en fazla zarar eden banka. Bankanın Fon’a net maliyeti ise 4 milyar 185 milyon dolar. Bugüne kadar Uzanlar’dan tahsil edilebilen rakam ise sadece 62 milyon dolar. Eğer İsviçre’de 1 milyar dolar olarak hesaplanan varlıklar getirilebilirse, bu kaydadeğer ilk tahsilat olacak.

Zaman