BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.438,93
HABER /  GÜNCEL

Uyuturken masal okuma devri geçti

Uykudan önceki zaman çocuğun dil gelişimi için çok önemli bir zaman olduğu için kitap okumakla geçirilmemesi gerek.

Abone ol

İNTERNETHABER

Uzmanlar, çocuğunuzun uyku vakti geldiğinde onlara saçma sapan sıkıcı hikâyeler okumamamız gerektiği tavsiyesinde bulunmakta.

Eğer çocuklarınızın okulda başarılı olmasını istiyorsanız kitap okuyacağınıza onlarla konuşun.Bu onların konuşma yetilerinin gelişmesine daha fazla yardımcı olacaktır.

Araştırmalar, çocuklarla karşılıklı konuşmanın onlara kitap okumaktan tam 6 kat daha etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir. Eğer çocuğunuz bir sözcüğü yanlış telaffuz ediyorsa fazla müdahale etmeyin saçmalamasına izin verin.

Çocukların yetişkinlerle birebir yapacakları konuşmaların etkisi zayıfta olsa yavaş yavaş bu yeteneklerinin gelişmesine daha çok yardımcı olacaktır. Televizyonun ise çocuğun konuşmaya geçiş sürecinde yani 0-4 yaş arasındaki çocuklar üzerinde iyi ya da kötü bir etkisinin olmadığı ortaya çıktı.

Kaliforniya Sağlık Okulu doktorlarından Frederick Zimmerman, anne ve babaların çocuklarına okudukları kitapları ve günlük olayları basit bir dille hikayeleştirerek anlatmalarını, çocuk yetiştirilirken bunun gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.

275 aile ve 0-4 yaş grubu çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda çocukların büyük çoğunluğunun yetişkinlerin konuşmasından etkilendiğini diğer bir kısmının da televizyondan etkilendiğini göstermekte.

Çocuklar cesaratlendirilip konuşturulmaya çalışıldığı zaman, uyutmadan önce okuyacağınız bir kitaptan daha çok gelişimine yardımcı olabilirsiniz.