BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,88
ALTIN 2.434,12
HABER /  POLİTİKA

Varsın birileri de darbe düşünsün

TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan geldi bu söz... Askeri savcılık konusuna da girdi. Bir de darbe yasası gündemindeydi.

Abone ol




ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
TBMM Başkanı Köksal Toptan, TV24’ün canlı yayınında; TBMM’nin ve milletvekillerinin performansını değerlendirdi. Canlı yayında söz darbe tartışmalarına gelince ilginç bir söz söyledi; "Varsın birileri de darbe düşünsün..."

MECLİS'İN PERFORMANSINDAN MEMNUNUM
TBMM Başkanı Toptan, Meclis’in performansından memnun olduğunu belirterek, “Meclisimiz yasama ve denetim konusunda başarılı bir yılı geride bıraktı. Son günlerde bazı gerilimler, mayınlı araziler gibi, yaşanmış olsa bile gruplar ve grup yöneticilerin sağduyulu davranışları nedeniyle, bir yandan iktidarın istediği bir yandan muhalefetin istediği konular, hayata geçti. Son tartışma dışında uyumlu bir dönem geçirdik. Makul miktarda yasa ve makul miktarda denetim faaliyetleri yapıldı” dedi.

TATİL DE YAPMALILAR
Vekillerin tatile çıkması ile ilgili eleştirileri de yanıtlayan TBMM Başkanı Köksal Toptan, temponun yüksek olduğunu; Avrupa ülkelerinde daha fazla tatil ve dinlenme fırsatı sağlayan Parlamentolar olduğunu örneklerle anlattı. Toptan, Yarım milyon insan geldi, iki senede 1 milyonun üzerinde ziyaretçiler geldi. Bunlar ziyaretçiler, öğrenci ziyaretleri dahil değil. Ayrıca 70 bine yakın bu dönemde öğrenciler Meclis’i ziyaret etti. Yani günde ortalama 3 bin kişi geliyor. Yaklaşık 2 bin kişi yemek yiyor bu kişilerden. İstekleri için geliyorlar, heyetler geliyor. Bu kadar yoğun çalışan vekillerin tatile çıkıp dinlenmesi de gerekiyor. Tatil oldu ama hala burada çalışan vekiller var. Haklarını teslim etmek gerek. Vekillerimiz, geçen dönem de bu dönem de çok işi çalıştılar. Keşke 1 ay köşelerine çekilip, tatil yapabilseler ama yine bölgelerinde çalışacaklar” diye konuştu.

İNCİTMEDEN TARTIŞALIM
Son gece geçen TCK’daki tartışmalı değişiklik ile ilgili bilgisinin olmamasının normal olduğunu kaydeden Toptan, “keşke bunu gündüz saatlerinde muhalefet ile paylaşsalardı. Ama Türkiye’nin geldiği noktada, değişikliğin itiraz edilecek bir yanı yok. Ama eleştiriler varsa, erken saatte haber verilip, konuşulsaydı. Ama bir tartışma var. Ama cumhurbaşkanı inceleyecek belki veto edecek, Anayasa Mahkemesi var. Ama bu konuyu birbirimizi kırmadan, incitmeden tartışmamız gerek” diyen Toptan şunları söyledi:

VARSIN BİRİLERİ DE DARBE DÜŞÜNSÜN...

Düşünce özgürlüğü var. Varsın birileri de darbe düşünsün, başka şeyler düşünsün. Ama devletin kendini koruyacak silahları vardır. Düşünceye saygıyla bakar ama bu düşünceyi eyleme geçirmeye yoktur
. Böyle girişimlere karşı yasası var , anayasası var, kolluk kuvvetleri var. Ben aslında bu tartışmalardan dolayı ben mutluyum. Herkes bir şey diyor ama bakıyorum devletin kurumları devleti var eden kurumlar, siyasi partiler, parlamento, basın, sivil toplum kuruluşları, yargı, askeri kurumların hiç biri bu konularda uçlarda pozisyon almadı. Herkes birbirine bir şeyler söyledi. O ona bu buna dedi ama herkes bir yerde durdu. Kurumların hiç birinin aklına o uç düşünenlerin düşünceleri gelmedi ve gelmediğini de net biçimde ortaya koydular. Bu da bizim demokrasimizi güçlendiriyor. Bu tartışmalar demokrasiyi pekiştiriyor. MGK’da 7.5 saat devletin tepe kurumları bu konuları tartışıyorlar ve çıkıp bildiri ile aynı görüşte olduklarını açıklıyorlar. Yüzde 100 mutabakat olmasa ile o bildiri kurulun bildirisi ve orada bazı yakınmaların dile getirilmiş olması ve bunun bildiriye konulmuş olmasını önemsiyorum.”

ASKERİ HAKİME DE GÜVENİLMELİ
Ergenekon davası ile ilgili olarak sabırlı davranmak ve yargılamanın sonucunu beklemek gerektiğini de belirten Toptan, askeri yargının bağımsızlığı ile ilgili bir soruya, askerliğini askeri yargıda yaptığını hatırlatarak, “bize hiç müdahale etmedi. Bizim hakimlerimiz ister askeri ister sivil olsun, vicdanlarına uygun karar verirler. Ben hepsine güveniyorum” dedi.

GEÇİCİ 15 KALDIRILMALI
82 Anayasa’nı oy vermediğini ve Anayasa’ya geçici 15. maddenin de oraya konulmaması gerektiğini ifade eden Toptan, bu maddenin Anayasa’dan kaldırılması gerektiğini de söyledi. Toptan, “Yepyeni bir Anayasa yapılması gerek. Keşke bir Anayasa yapıcı bir meclis kursaydık. 2 sene süre verseydik. Yepyeni bir anayasa yapıp halk oyuna bunu sunsaydık, şimdi bu tartışmaların hiç biri olmazdı. Ben gene aynı noktadayım. Ama kaldıralım ve bir çok insanın yakasına yapışalım, mantığıyla değil. Böyle bir Türkiye’ye böyle bir madde yakışmıyor. Sırf bu nedenle kaldırılmalı” diye konuştu.

TBMM Başkanı, Evren’in intihar ederim sözünü ‘duygusal bir çıkış’ diye nitelendiren Toptan, uzlaşma komisyonu kurup çalıştırma imkanı olsa çok sayıda olumlu öneri gelebileceğini ve Anayasa’nın bir çok maddesinin değişebileceğini de söyledi.

DTP’lilerin kendilerine farklı davranıldığına ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu anlatan TBMM Başkanı, gezilerde ve Başkanlık Divanın’da DTP’lilerin temsil edilebilmesi için özel çaba harcadığını da ifade etti.

ADAYLIĞIMA PARTİM KARAR VERİR
Yenilenecek TBMM Başkanlığı seçimi ile ilgili soruya da yanıt veren TBMM Başkanı Toptan, “Bu tür yüksek makamlara aday olmaktan çok aday gösterilmek önemli. Ben görevimi tarafsız yaptım. Tüm partilerden oy aldım ama ben Ak Parti üyesiyim. Partim karar verir. Arkadaşlarımla, partimle konuşurum. Verilecek karara göre hareket ederim” dedi.