BIST 10.178
DOLAR 32,36
EURO 34,64
ALTIN 2.385,84
HABER /  GÜNCEL

'Uyanık marketler fiyatları şişiriyor'

Türkiye Perakendeciler Federasyonu, piyasadaki zamların nedenini açıkladı!

Abone ol

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün ile Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Burhan Er, Ramazan ayı boyunca meyve ve sebzede fiyat artışı yaşanmadığını söyledi. Komisyoncuların isteği ise parakendecileri ilgilendiren yasanın bir an evvel çıkması...

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Aygün, medyada yer alan meyve ve sebzede yüzde 20 artış yaşandığına yönelik haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Fiyatı artan ürünlerin tamamen mevsim dışı olan ürünler olduğunu ifade eden Aygün, ''Örneğin kiraz, turp gibi ürünler bu mevsimin ürünü değil, turfanda yetişen ürünler olduğu için turfandadaki bazı fiyat artışını sanki ürünlerin tamamında artış olmuş gibi yansıtması doğru değil'' dedi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak Ramazan ayının başında, Ramazan boyunca zam yapmayacaklarını açıkladıklarını hatırlatan Aygün, bu süre içinde gerçekten de zam yapmadıklarını kaydetti. Federasyonunun 275 şirketinin 2 bin 500 satış noktasında zam yapılmadığına işaret eden Aygün, ''Ben üyelerimize zam yapmadıkları için teşekkür ediyorum. Özellikle sebze ve meyve konusunda da bizim bir fiyat endeksimiz var ve bunu sürekli kontrol ediyoruz. Mevsimlik ürünlerde özellikle sebze ve meyvede kesinlikle fiyat artışı yok. Hatta üretimin bol olmasından kaynaklı fiyat düşüşü var'' diye konuştu.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Burhan Er de şu anda piyasada perakende sektöründe satılan sebze ve meyvelerin yüzde 98'inin yerli üretim olduğunu, bu ürünlerde de fiyat artışı olmadığını kaydetti. Geçen yıla göre sebze ve meyve üretiminde biraz azalma olduğunu anlatan Er, ''Geçen yıl pamuk çok iyi fiyat yaptı. Domatesi, fasulyeyi, karpuzu eken çiftçi, tarlasının yarısını veya tamamını pamuğa ayırdı. Böyle olunca ekilmeyen bazı ürünler bir miktar pahalandı. Bunun da en büyük nedeni Türkiye'nin belirli bir ekim politikasının olmayışı'' dedi.

Bugün Türkiye'de ne kadar patates, kuru soğan, elma üretildiğinin tam olarak bilinmediğini ifade eden Er, bu konuda sadece tahmini rakamların söylendiğini kaydetti.

Hükümetin bir an önce perakende yasası çıkarması gerektiğini anlatan Er, şöyle konuştu:

''Türkiye'de 4 mevsimde belirli meyveler üretilir. Şimdi kirazı 7-8 ay soğuk hava deposuna koyup da mevsiminde olduğu gibi aynı paraya satmak mümkün değil. Mevsimsel fiyat artışları oluyor.

Mesela 10 gün önce sivri biberin halden çıkış fiyatı 1,5 liraydı perakende sektöründe 6 liradan satıldı. Perakende yasası çıkarılarak bu sorun çözülmeli. Meyve ve sebzeye konulacak kar payı belirlenmeli. Büyük marketler, elmasını, şeftalisini, üzümünü alıyor stokluyor, piyasada meyve sebze azaldığı zaman yüzde 200 artış yapıyorlar. Bunun önüne geçilemiyor. Sebze ve meyve de temel ihtiyaç maddeleridir. Siz şimdi ekmekte ve ilaçta istediğiniz fiyat artışını yapabilir misiniz? Valiler ve Sağlık Bakanlığı müdahale eder. Sebze ve meyvede de müdahale olsun. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapılsın.''