BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.497,35
HABER /  DÜNYA

Üsküp'te Makedon Arnavut gerilimi

Başkent Üsküp'teki Çayırçanka Alışveriş Merkezi önünde toplanan kalabalık grup, başbakanlık binasına kadar yürüdü.

Abone ol

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te dün kalabalık bir Makedon grubun saldırısına uğradığı ifade edilen 5 Arnavut lise öğrencisine yapılanları protesto etmek için eylem yapan yüzlerce genç polisle çatıştı.

Başkent Üsküp'teki Çayırçanka Alışveriş Merkezi önünde toplanan kalabalık grup, başbakanlık binasına kadar yürüdü. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grup, başbakanlık binası önüne gelindiğinde binaya taş atmaya ve çevreye zarar vermeye başladı. 

Polisin müdahalesiyle geri çekilen eylemciler, bu kez otobüs duraklarına ve araçlara saldırdı. Protestocularla polis arasında yaşanan gerginlikte, bazı vatandaş ve polislerin yaralandığı bildirildi.

Gençler arasında etnik tartışmadan kaynaklandığı ifade edilen saldırıda dün, kalabalık bir Makedon grubun Arnavut kökenli 5 lise öğrencisine saldırdığı ve gençleri döverek hastanelik ettiği belirtildi.

Bu arada, farklı bir Makedon grup da dün, başbakanlık binası önüne giderek eski Milli Kurtuluş Ordusu komutanlarından Arnavut kökenli Talat Caferi'nin Savunma Bakanlığı'na atanmasını protesto etmişti.

Emniyet yetkilileri, Üsküp'te gece boyunca kentin farklı bölgelerinde Arnavut ve Makedon gruplar arasında gerginlik yaşandığını belirtti.

ÜLKEDEKİ SİYASİ KRİZ

Makedonya'da muhalefet partilerinin, kamu harcamalarının fazlalığı nedeniyle itiraz ettikleri 2013 bütçesinin 24 Aralık'ta parlamentoda kabul edilmesi üzerine meclis çalışmalarını boykot etmeye başlamasıyla patlak veren krize Avrupa Birliği el atmıştı.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, AB'nin Makedonya Raportörü Richard Howitt ve eski Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek'le dün Makedonya'ya gelerek, iktidar ve muhalefet arasında yaşanan siyasi krizin çözümü için temaslarda bulunmuştu.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ana muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Genel Başkanı Branko Crvenkovski ve Demokratik Bütünleşme Birliği Genel Başkanı Ali Ahmeti ile görüşen heyet, Makedonyalı liderlerin siyasi krizden çıkış konusunda anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Uzmanlar, Makedon ve Arnavutlar arasındaki gerginliğin, krizi sona erdirmek için önemli adım olarak görülen dünkü görüşmelerden sonra başladığına dikkati çekti.