BIST 10.197
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.401,86
HABER /  POLİTİKA

Üskül, Mahkemeyi bekliyor…

Zafer Üskül, “bireysel savunma” hakkını kullanmak için Anayasa Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Ama yanıt alamadı…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA/ AK Partiye açılan kapatma davasında adı siyasi yasak istenenler arasında yer alan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, 24 nisan’da mahkemeye bir dilekçe ile başvurarak, ‘bireysel savunma’ hakkının kullanmak istediğini bildirdi.

Dilekçesinde “Açılan kapatma davasında, tarafıma da bir cezaya hükmedilmesi talebi söz konusudur” diyen Üskül, mahkemeden iddianamenin kendisiyle ilgili kısmının ekleriyle birlikte tarafına tebliğ edilmesini istedi.

Ancak aradan 20 gün geçmesine karşın Üskül’ e henüz olumlu ya da olumsuz bir yanıt gelmedi. Oysa Üskül’den sonra Mahkemeye aynı nedenle başvuran Cavit Torun’a olumsuz yanıt hemen verilmişti.

İNTERNETHABER’e, verdiği dilekçeye henüz bir yanıt verilmediğini, kendisinden başka başvuranlara yanıt verilmesine karşın, dilekçesine yanıt alamamasına anlam veremediğini anlatan Üskül, Mahkeme’nin vereceği yanıtı beklemeye devam ediyor.

SAVUNMA HAKKIM VAR
AK Parti'nin kapatılması durumunda milletvekilliğinin düşürülerek, 5 yıl siyaset yasağıyla yüz yüze bulunduğunu belirten Üskül, dilekçesinde, “AİHM, siyasi yasaklama ve milletvekilliğini düşünme kararlarını AİHS'nin ihlalini oluşturduğuna karar vermiştir. Bu durumda bir suçla itham edildiğim ve cezai bir müeyyideyle karşı karşıya olduğum görülmektedir. Bir suçla itham edilen herkesin kendisini savunma hakkının varlığına aşikardır” demişti.

2 SAYFALIK DİLEKÇE
Üskül, 2 sayfalık dilekçesinde, şahsına yönelik ithamlarla ilgili bireysel savunma hakkını kullanmak istediğini iddianamenin kendisiyle ilgili kısmının ekleriyle birlikte tarafına tebliğ edilmesini talep etmişti.

90. MADDE VURGUSU
Dilekçesinde, AİHS'nin, herkesin savunma hakkını düzenleyen ilgili maddesi ile Anayasa'nın 90. maddesine vurgu yapan Üskül, 1982 Anayasası'nın 36. maddesine göre ise, "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Öte yandan, bu davada uygulanması söz konusu olan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 176. ve izleyen maddeleri uyarınca savunma hakkımı kullanabilmem gerekmektedir" demişti.