BIST 9.539
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.477,21
HABER /  DÜNYA

Ürküten İran iddiası! Bu olursa kıyamet kopar

SURİYE'deki savaş Rusya'nın havadan dahil olması ile alevlendi. Reuters ajansı ise İran'ın da karadan gireceğini iddia etti. Dahası Hizbullah da savaşa katılıyor.

Abone ol

SURİYE'de kıyameti kopartacak gelişmeler yaşanıyor. Rusya Esad cephesinden savaşa havadan dahil oldu. Arka arkaya bombardımanlar yaparken Reuters haber ajansı ise İran ile ilgili bomba bir gelişmeyi duyurdu. Reuters'in iddiasına göre İran karadan Suriye'ye girecek.

Bu arada Rusya , Suriye bombardımanına aralıksız devam ediyor. Tepkilere nispet edercesine bugün de Şam yakınlarını bombaladı.


Suriye'de Rusya'nın hava operasyonun ardından Reuters haber ajansına konuşan Lübnanlı kaynaklar, Lübnan Hizbullah'ı, İranlı askerler ve Suriye ordusunun ülkenin kuzeyinde kara harekâtına başlama hazırlığında olduğunu iddia etti.

İRAN ASKERLERİ SURİYE'DE


ABD NE DİYOR?
Rusya'nın aktif bir şekilde Suriye savaşına dahil olmasına ABD pek ses etmiyor. ABD ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya IŞİD'i ve El Kaide ile bağlantılı grupları hedef aldığı sürece askeri operasyonlara karşı çıkmayacaklarını belirtti.

SUUDİ ARABİSTAN : ENDİŞE VERİCİ
Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonlarına Riyad'dan ise tepki geldi. Suudi Arabistan'ın BM büyükelçisi Abdullah el-Muallimi "Rus ordusunun Suriye'nin Humus ve Hama kentlerinde düzenlediği hava operasyonları derin kaygı uyandırmıştır" dedi.

Reuters'ın haberine göre kaynaklar, yüzlerce İran askeri 10 gün önce silahlarıyla beraber Suriye'ye vardı.

Ajansın operasyonla ilgili bilgi sahibi olduğunu söylediği bir kaynak, "Rus hava saldırılara yakın gelecekte Suriye ordusu ve müttefiklerinin kara gücü eşlik edecek" dedi.

Kaynaklar, operasyonun amacının muhaliflerin ele geçirdiği toprakların kontrolünün yeniden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine verilmesi olduğunu ifade etti.

RUSYA HAVADAN TÜRKİYE SINIRINDA VURDU
İran karadan Suriye'ye girmeye hazırlanırken Rusya ise havadan aktif bir şekilde savaşa katıldı. Arka arkaya bombardıman yapan Rusya uçakları Türkiye sınırındaki İdlib kentini de vurdu.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkenin 'vurma' ihtarına inat Rusya bu sabah yeni saldırılar düzenledi. Bu kez Rus uçaklarının Şam yakınlarındaki bölgelerde bombardıman yaptığı haber verildi.

50 UÇAK VE HELİKOPTERLE VURDULAR
Rusya Savunma Bakanlığı ise İdlib'de vurulan hedeflerin IŞİD'e ait mühimmat deposu olduğunu açıkladı. Su-24 ve Su-25 savaş uçaklarının kullanıldığı belirtilen açıklamada ayrıcxa Humus kentinde IŞİD komuta merkezinin de imha edildiği söyleniyor.
rusya-savaş-uçaklari-suriye.jpgRusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konaşenkov, Zvezdatelevizyon kanalına verdiği mülakatta Suriye operasyonlarına 50'den fazla uçak ve helikopterin katıldığını açıkladı.

RUSYA : RADİKALLERİ VURUYORUZ
Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın hava saldırılarında İslamcı radikal grupların hedef aldıklarını söyledi. Putin'in hava saldırılarından tatmin olup olmadığına dair bir soruya Peskova "Bunun hakkında konuşmak için çok erken" cevabını verdi.

SURİYE PARAMPARÇA HARİTANIN SON HALİ
suriye-haritasi-son-durum.jpg
Dünya'nın güç savaşına tutuştuğu Suriye paramparça olmuş durumda. Bir kısmı IŞİD'in bir kısmı Esad'ın bir kısmı ÖSO'nun bir kısmı ise Kürt güçlerinin elinde. Suriye haritasındaki son durum parçalanma ve güç savaşının en somut kanıtı.

RUSYA OPERASYONU NE KADAR SÜRER?
Rusya Parlamentosu Duma'nın Dışişleri Komisyonu başkanı ise Suriye'de başlatılan hava operasyonlarının 3-4 ay sürebileceğini söyledi.

Fransız radyo kanalı Europe 1'e konuşan Aleksei Puşkov, "Elbette her zaman saplanıp kalma riski vardır. Ancak bizim Moskova'da konuştuğumuz şey operasyonun 3-4 ay süreceği şeklinde" dedi.

Puşkov, hava harekatlarının dozunun artarak devam edeceğini de vurguladı.

Dışişleri komisyonu başkanının bu açıklamaları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Paris'te Fransa ve Almanya liderleriyle görüşmesinin hemen öncesinde geldi.

RUSYA'NIN SAVAŞA GİRMESİ NE MANAYA GELİYOR?
Financial Times gazetesinde Geoff Dyer imzalı analizde, Rusya'nın 2 gündür süren hava operasyonlarına Obama yönetiminin yanıt vermekte zorlandığı kaydediliyor. Yazıda şu ifadeler yer alıyor:

"Rus uçakları Lazkiye yakınlarındaki üste belirmeye başladığından beri, Obama yönetimi Suriye'deki Rusya adımları karşısında gafil avlanıyor. Başkan Barack Obama'nın savaşa yaklaşımı ikircikli ve yeni bir çıkmaza girmekten endişeli olarak değerlendirilirken, Rus devlet başkanı inisiyatifi yeniden ele alabildi. Her ne kadar Putin kendi kuvvetlerinin çatışmanın yönünü değiştirmesi konusunda kumar oynasa da, müdahalesi ABD ve diğer Batılı devletleri Esad rejimine itirazı bırakması için tasarlanmışa benziyor. İtirazdan vazgeçilmesi aşağılayıcı bir alttan alma pozisyonunu temsil ediyor."

Yazıda Putin'in savaşın yönünü değiştirmeyi başarması halinde ABD'ye iki seçenek kalacağı; ya Suriye'deki müdahalesini artıracağı ya da Esad'a muhalefetinin dozunu düşüreceği belirtiliyor.