BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.492,00
HABER /  EKONOMİ

Üretim maliyetleri düşürülsün

ANTALYA'da Finike Toptancı Hal Derneği Başkanı İsmail Karataş, devletin tanzim yerleri kurmasını eleştirdi. Hem de ucuza sebze meyve için öneride bulundu.

Abone ol

ANTALYA'da, Finike Toptancı Hal Derneği Başkanı İsmail Karataş, tanzim satış yerleriyle rekabet yaratmak yerine ürün maliyeti ve vergilerin düşürülmesi gerektiğini ve bu sayede sebze meyvenin ucuzlayacağını savundu.

Tanzim satış noktalarının üretici ve tüketiciye yansımansının zamanla anlaşılacağını belirten Karataş, üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi. Bu kışın çok sert geçtiğini ve verimin düşük olduğunu belirten Karataş,  "Tüketiciye ucuz sebze yedirilmek isteniyorsa öncelikle ürün maliyeti düşürülmeli. Elektrik mesela; düşürülmesi gerekiyor. Seralara ucuz maliyetle elektrik verilmesini istiyoruz" dedi.

GÜBREYE ZAM GELDİ
Gübrelere geçen yıldan bu yana yüzde 100'e varan zamlar yapıldığını dile getiren Karataş, şu ifadeleri kullandı: "Gübrenin, fidenin, plastik seranın, damlamanın, damlama gübrelerinin ucuzlamasını, tanzim satış olacaksa bunlarda da olmasını, olmuyorsa sıkı bir denetimle bunların düşürülmesini bekliyoruz. Tanzim satışlarda marketçisiyle, pazarcısıyla, manavcısıyla, devlete vergi veren, ailesinin nafakasını buradan sağlayan kişilerle rekabet edecekse, o zaman devlet vatandaşıyla çelişki içine düşüyor"


'ÜRETİCİ MAĞDUR OLURSA ÜRETEMEZ'
'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' sözünü hatırlatan Karataş, tanzim satışla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Üretici mağdur olursa üretemez. Bundan para kazanamazsa neticede bu devlete vergisini, katma değerini, belediyeye rüsum veren, devlete stopaj ödeyen esnaf arkadaşlar, devlete bunları veremez. Devletin vatandaşıyla rekabet etmemesi lazım. Bunu nasıl çözebiliriz dersek; Bütün seralarda ve bahçelerde üretilen sebze ve meyveler hallere girerse, hallerde faturayla beraber bildirimi esas kılınan bir sisteme geçilirse devletin kontrolü daha iyi olur. Bizim web sayfalarımızda toptancı halindeki sebze ve meyvelerin fiyatları vardır. Bugün 11 Şubat itibarıyla hallerde domates fiyatı 2,5 lira. Çarliston biber 5 lira, sivri biber 7 lira 70 kuruş, patlıcan 5 lira, kabak 3 lira 70 kuruş, salatalık 4 lira 20 kuruş"