BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.296,55
HABER /  GÜNCEL

Unutulmadılar

Kerkük’te 14 Temmuz 1959’da öldürülen Türkmenler, Ortaköy’de bulunan Defterdar İbrahim Paşa Camiinde verilen iftarla anıldı. <br/>14 Temmuz ...

Abone ol

Kerkük’te 14 Temmuz 1959’da öldürülen Türkmenler, Ortaköy’de bulunan Defterdar İbrahim Paşa Camiinde verilen iftarla anıldı.
14 Temmuz 1959 Kerkük katliamın da hayatını kaybeden Türkmenler anısına Defterdar İbrahim Paşa Camii’nde Kerkük Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Türkmeneli Dernekler Federasyonu, Tarih ve Sosyal Araştırmalar Derneği tarafından verilen iftar yemeğinde anıldı. İftar öncesinde katledilen Türkmenler için mevlit okutuldu ve dualar edildi.
Türkmen şehitleri adına mevlit okutulduğunu ifade eden Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Beyatlı, “1959’da Irak Türkmenleri büyük bir katliam yaşadılar. Bu acı olayın 55.yılı anısına Türkmen şehitleri anısına bir anma ve mevlid-i şerif okutuluyor. Ne yazık ki zulümler, acılar Türkmenlerin semasından eksilmiyor. Bugünler de Türkmen bölgeleri Kerkük, Telafer, Musul ve diğer Türkmen bölgeleri hep acı günler yaşıyor. Terör olayları ve başta IŞİD olmak üzere hala baskılar devam ediyor. Türkmen bölgelerinde bunlardan dolayı mevlit okutuyoruz. Bu arada İstanbul’da yaşayan Irak Türkmenleri ve Irak Kerkük’ten gelen mevlithanlarla beraber bir anma toplantısı düzenlemekteyiz” ifadelerini kullandı.
Irak’ta yaşayan halkların büyük sıkıntılar çektiğini vurgulayan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü, “Bugün 1959 Kerkük katliamının 55. yılını yaşamaktayız. Bu anma toplantısında ve mevlid-i şerifte bundan tam 55 sene önce hunharca şehit edilen Türkmen mazlumları bu mübarek günde yad ediyoruz. Aynı zaman da tabii ki burada bir iftar daveti de verdik. Diğer derneklerle ortaklaşa bir etkinlik yapmış olduk. Bugün Irak’ta Türkmenlerle birlikte tabi ki Irak halkı çok sıkıntılı dönemlerden geçiyorlar. Özellikle bu mübarek günde o insanlarımızın bir nebze olsun rahata kavuşmaları için burada elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. İnşallah bu acılı günleri bir an önce unutur ve genel olarak Irak halkı ve özellikle de mazlum Türkmen halkı huzur ve barışa kavuşur” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 100 kişinin katıldığı program verilen iftarın ardından son buldu.
(İHA)