BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ünlü yazardan skandal İslam yorumu

Canlı yayında "İslam'da değişiklik yapılması zorunlu. Mevcut yaklaşımlarla İslam devam edemez" diyen Ayşe Kulin'den tartışma konusu olacak yorumlar...

Abone ol

Yazar Ayşe Kulin , Söz Sende'de Balçiçek İlter 'in sorularını yanıtladı. Son kitabı Dönüş'le ilk kez canlı yayına katılan Kulin, gündemle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Günümüzde dinin felsefesinin unutulduğunu ve her şeyin şekilcilik üzerine kurulduğunu söyleyen Kulin, şöyle devam etti:

"İslam'da değişiklik yapılması zorunlu. Mevcut yaklaşımlarla İslam devam edemez."

“TOPLUM OLARAK BİR SINAVDAN GEÇİYORUZ”

Her toplumun kendine göre bir ahlak anlayışı var. Kendimiz gibi olmayanı ahlaksız zannetmek bana çok yanlış geliyor. Kendin gibi olmayana hoşgörü göstermek zorundasın. Bu konuda toplum olarak bir imtihan veriyoruz. Önümüzdeki dönemde değişik adetleri olan insanların bir arada yaşayıp yaşayamadığını göreceğiz. Bu sınav içki yasaklarıyla başladı.

“BU ÜLKEDE HEP DIŞLANIYORSUNUZ, ŞİMDİ DE BAŞKA BİR KULÜP GELDİ”

Bu ülkede pek çok nedenle dışlanıyorsunuz. Bir dönem ben de devrimci olmadığım için dışlandım, kitaplarım yayınlanmadı. Şimdi de başka türlü bir tahammülsüzlük var. Başka bir kulüp geldi ve “İçki içmeyeceksin” diyor. Birbirimizin adetlerine tahammül edebilirsek ve aynı teknede yaşamayı becerebilsek ne mutlu bize.

ARTIK DİNİN FELSEFESİ YOK, HER ŞEY ŞEKİLCİLİK ÜZERİNE KURULU

Ben dindar bir aileden geliyorum. Baba tarafım Boşnak. Boşnaklar Hristiyan bir coğrafyanın içinde kimliklerine sahip çıkabilmek için çok dindar olmuşlardır. Anne tarafım da Çerkes, onlar da öyleydi. İki taraf da ibadetlerinde, beş vakit namazında insanlardı ama o zamanlar dinin bir felsefesi vardı. Şimdi her şey şekilcilik üzerine kurulu.

“İSLAM'DA DEĞİŞİKLİK ZORUNLU, BÖYLE DEVAM ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

İslam'da değişiklik yapılması zorunlu. Mevcut yaklaşımlarla İslam devam edemez. Kendini tamamen terör örgütü görüntüsüne sokuyor. Birisi bir kitap yazıyor ya da terbiyesiz bir karikatür yapıyor, reaksiyon çok fazla oluyor. Adamın biri kitap yazmışsa alıp okumazsın, kınarsın. Adamı öldürmeye çalışmak neden? Kuran'ı yeniden yorumlamak lazım, çok kavram esas anlamından kaydı, öz gitti. Ben bu değişikliği laikler yapamazlar, dindar insanlar yapar diye düşündüğüm için AK Parti iktidara gelince dine bir ferahlık gelecek zannetmiştim ama olmadı.

“OSMANLILARI DA CUMHURİYETİN KURUCULARINI DA KÖTÜLEMEK ÇOCUKÇA”

Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlıları kötülemek modaydı ve bu çok yanlıştı. Bugün de cumhuriyeti kuranlar için aynı şey yapılıyor, bunu da çok yanlış buluyorum. Bunlar toplum olarak ne kadar çocuk kaldığımızı gösteriyor ama artık büyümemiz lazım. 600 sene bir imparatorluk üzerine 100 seneye yaklaşan bir cumhuriyetle 700 yıllık bir devletiz. Artık bu korkulardan kurtulmamız lazım.

ÇOCUKLARIM “BABAMIN SEVGİLİSİNİN SAÇLARINA BİT KOYACAĞIZ” DEDİ

Ünlü yazar, çocuklarıyla ilgili bir anısını da paylaştı:

Çocuklarım henüz ilkokul çağındaydı. Odalarında bir kibrit kutusu buldum. Sigara mı içiyorlar diye çok korktum. Kutuyu açıp bir baktım ki içinde sirkeler var, onları toplamışlar. Neden topladıklarını anlayamadım, sordum. “Babamızın uzun saçlı bir sevgilisi var, onun saçlarına koyacağız” dediler. Bitli çocukların kafalarından bunun için sirke toplamışlar. Bir çocuk annenin ya da babanın aldatıldığını öğrenince çok inciniyor.