BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.399,54
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ünlü roman A'mak-ı Hayal çizgi roman oldu

Filibeli Ahmed Hilmi'nin meşhur romanı A'mak-ı Hayal, çizgi roman olarak yayımladı. İlk cildi Tuti Kitap'tan çıkan eser, iki cilt halinde yayımlanacak.

Abone ol

A'mak-ı Hayal'i çizgi roman olarak okuyucuyla buluşturan çizer Mustafa Ahmet Kara, "Çizgi roman yapmak hayalimdi, A'mak-ı Hayal'i çizerek bunu gerçekleştirdim. Bu benim ilk çizgi romanım oldu. Teklifi aldığım sırada askerdeydim, henüz böyle bir düşüncem yoktu ama kabul ettim ve kitabı okumaya başladım. Kitapta kendimden çok şey buldum" dedi.

Yüz yıl önce yazıldığı halde evrensel bir dile sahip olduğu için daha kolay anlaşıldığını ve çizgi romana dönüştürülmeye uygun olduğunu söyleyen Kara, "Eser içerik olarak insanları güzelliğe, kendisini sorgulamaya ve içsel bir yolculuğa sevk ediyor. Kitabın konsept tasarımı ve çizgi romana uyarlama sürecinde çok keyif aldım" ifadelerini kullandı.



Kitabı çizgi diline çevirmeden önce ciddi bir araştırma içine girdiğini kaydeden Kara, şunları anlattı:

"Yüz yıl önce yazılmış bir kitabı yeni bir formata aktarma sürecinde doğan boşlukları doldurmam, çizgi dili olarak da modern dili kullanarak standartları yakalamam gerekiyordu. Hikayeyi özümsediğim kadarıyla aktarmayı denedim. Bir yıl içerisinde çizimi tamamladım. İstediğimiz gibi bir iş çıkartmayı başardık."

Kitabı hazırlarken yüz yıl önce geriye gitmek ve o dünyayı görsel olarak tasarlamanın kendisini zorladığını ifade eden Kara, anlatılan hikayeleri tasarlayabilmek için eski dönem minyatürlerini araştırdığını ve yaşanılan dönemdeki insanların saç ve sakal tipine kadar incelediğini belirtti.

"TÜRKİYE'DE ÇİZGİ ROMAN MİZAHLA MÜMKÜN"

Kara, çizgi romanın Avrupa'da güçlü olduğunu, Türkiye'de ise ancak mizahla ayakta kalabildiğini ifade ederek, "Türkiye'de çizgi roman mizah olmadan okunmaz gibi bir algı var. Biz bu algıyı kırmaya çalıştık. Hayatı bütünüyle algılamak ve içeriği derinleştirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye, çizgi roman ve anime konusunda dışardan tüketiyor" diyen Kara, şu ifadeleri kullandı:

"Biz artık tüketen değil üreten olmalıyız. Hazırladığımız eserleri dışarıya pazarlamalıyız. Onlar da Türkiye'den kaliteli işlerin çıktığını görsünler. Özellikle Batılıların kafasındakiyle bizim yaşadığımız dünya çok farklı, bunları kırmak biraz da çizgi romanın işi. Çizginin sadece siyasi bir çatışma aracı olmaması lazım."

HEDEF KİTLE GENÇLER

Tuti Kitap Genel Yayın Yönetmeni Muvaffak Erman Yılmaz ise "Gençlere Türk klasiklerini yeniden nasıl ulaştırırız diye düşünürken A'mak'ı Hayal'i çizgi roman olarak yeni bir formasyona büründürmek fikri oluştu. Bu kitap günümüzde ismi itibariyle gençlerin çok uzak kaldığı bir kitap ve bu halini çok seveceklerine inanıyorum" dedi.

'A'mak'ı Hayal'in masallar gibi sürükleyici ve anlatı itibariyle görselliğinin çizgi romana uyarlanması konusunda daha kolay olacağını düşünerek işe başladıklarını aktaran Yılmaz, "Bu çizgi romanla, gençleri  özellikle lise ve üniversite gençlerini hedefledik. Çünkü geçmişten gelen çizgi roman geleneğiyle bir klasik romanı harmanlayarak metne gençlerin okuyabileceği yeni bir boyut kazandırdık" diye konuştu.

Çizgi roman haline getirilen Filibeli Ahmet Hilmi'nin A'mak-ı Hayal'i iki cilt halinde okuyucuya ulaşacak.