BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,70
ALTIN 2.405,84
HABER /  GÜNCEL

Ünlü ajan Zefir 101 yaşında öldü

Soğuk savaş döneminin ünlü ajanıydı. Açığa çıkmadan 25 yıl boyunca ABD ve Avrupa'da görev yaptı.

Abone ol

Sovyetler Birliği döneminde ABD ve Avrupa’da eşiyle birlikte 25 yıl boyunca açığa çıkmadan görev yapan “Zefir” (Batıdan esen hafif ve ılık rüzgar) kod adındaki Sovyet ajan Mihail Mukasey’in 101 yaşında hayata gözlerini yumduğu bildirildi.

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) tarafından yapılan açıklamada, Mukasey’in ölümünün Rusya’nın batı ile ilişkilerinin gergin olduğu ve birçok gözlemcinin soğuk savaş dönemiyle benzerlik kurduğu Gürcistan ile çatışmanın yaşandığı döneme denk geldiği kaydedildi.

SVR’nin internet sitesinde Mukasey’in, eşi Elizaveta ile adı açıklanmayan bir Batı Avrupa ülkesinde 1950 yılından Moskova’ya döndüğü 1977 yılına kadar KGB ajanı olarak görev yaptığı belirtilerek, “Onların aktif çalışmaları yasa dışı faaliyetler gibiydi. Mukasey’lerin coğrafik operasyonları son derece geniş bir alana sahipti. Anavatanları için birkaç kıtada çalıştılar” denildi.

Açıklamada, İkinci Dünya Savaşı sırasında Los Angelas’ta yardımcı konsolos kimliği altında görev yapan Mukasey’in Japonya’nın Sovyetler Birliği’ne yönelik savaş tehdidiyle ilgili “son derece değerli” bilgiler topladığı kaydedildi.

SVR’nin baş sağlığı açıklamasında, Mukasey’in çalışmalarından dolayı birçok ödül aldığı, kendinden sonraki ajanları da hem yazdığı kitaplarla hem de verdiği derslerle eğittiği ifade edildi.

Açıklamada, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Moskova’nın da Mukasey’e “Rusya Federasyonu’nun güvenliğinin güvence altına alınmasına sunduğu katkıdan” dolayı devlet madalyası verildiği vurgulandı.