BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Unakıtandan enflasyon müjdesi

Maliye Bakanı Unakıtan, enflasyon rakamları için "Düşecek, bekleyin" dedi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de faizlerin inmeye başladığını söyleyerek, "Enflasyon düşecek. Bu yılki enflasyon hedefini tuttururuz hatta daha aşağıda olabilir" dedi.

Ekonomik krizle ilgili açıklamalarda bulunan Unakıtan, dünyada büyük bir krizin yaşandığını, uzmanların dünyanın ancak 100 yılda bir görebileceği krizle karşı karşıya kaldığı konusunda hem fikir olduğunu söyledi.

Bakan Unakıtan, "ABD'deki talep daralması Avrupa ülkelerini Japonya'yı, Çin dahil herkesi etkiliyor. Türkiye'yi de etkiliyor ama Türkiye eskiden her 10 senede bir kendi iç krizlerini yaşardı. Türkiye bankacılıkta biraz daha hazırlıklı yakalandı. 2001 krizinde önlem aldı. Toksit, kötü, zehirli denilen kağıtlar bizde yok. Olmayınca zararları da olmuyor, batan banka da olmuyor" diye konuştu.

"Şimdi diyorlar bakanım paket açıklıyorlar siz de açıklayın. Onlar batan bankaları, zor durumda olanları kurtarmak için açıklıyorlar ama bizde öyle bir şey yok çok şükür" diyen Unakıtan, "Nedir bizde olan, dünyadaki ticaret daralmasından dolayı bizim reel sektöre de vurmaya başladı. Bankalarımız kredileri önce kestiler şimdi döndürmeye başladılar, kendilerini tebrik ediyorum. Reel sektör, kredileri kullanan kesimdir finans kesimi de elindekileri buralara kredi olarak veren kesimdir. İkisin de birbirlerine ihtiyacı vardır. Yağmurlu günde şemsiyeyi çek güneşli günlerde şemsiye tut olmaz . Ama düzelmeye başladı yavaş yavaş. Bankalar tedbirlerini elinden bırakmıyor. Çünkü bunun cezası da var ondan da çekiniyorlar ve tedbiri elden bırakmıyorlar" dedi.

Enflasyon hedefi...

Talep daralmasından dolayı daralmalar olduğunu, buna karşı talebi artırıcı yönden tedbirler alınması için kredilerin açılması gerektiğini kaydeden Kemal Unakıtan, "Bankaların daha rahat olması için tedbirleri almaya gayret ediyoruz. Merkez Bankası bu konuda iyi tedbirler alıyor. Bankalar reel sektöre iyi imkanlar sunması lazım. Faizler inmeye başadı. Türkiye'de enflasyon düşecek, bu yılki hedefleri tuttururuz, daha aşağıda da olabilir hedefleri tuttururuz. Bankalarımızın iç para derdi yok, dış parada da emin olmak istiyorlar" diye konuştu.

"IMF ile görüşmeler devam ediyor"

IMF ile olan görüşmelerin devam ettiğini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, çalışmalar bittiğinde bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Unakıtan, "IMF vermiş olduğu fonu sürekli olarak devletlere veriyor özel sektöre vermez. Nereye gitse hükümetle konuşur. Sen talep etmeden gelmiyor IMF. Son zamanlarda bizim ortaklık şeyimiz de arttı. Sizinle anlaşma yapacağım belli bir fon ver diyorsun, o da diyor ki, sen şu şu tedbirleri alman lazım. Ben de bu parayı şu şekilde vereceğim diyor. Hazineye veriyor. Hazine elindeki parayı bankacılık sektörüne verecem derse onun ayrı yolları vardır. IMF ile anlaşmanın seçim sonuna bırakılacağı gibi bir durum söz konusu değil. Görüşmelerimizde seçim takvimi diye bir şey yok. Görüşmelerimiz sürüyor. Hazine, Maliye ve ilgili Bakanlıklarda çalışmalar devam ediyor. Bu görüşmeler, normal seyrinde sürüyor. İnşallah yakında tamamlanır diye düşünüyorum" dedi.

Bakan Unakıtan, "Vergi affı var mı?" şeklindeki bir soruyu da "Vergi affı yok. Benden kimse vergi affı beklemesin. Yapacağımı (yaparım), yapmayacağımı (yapmam) derim" diye yanıtladı.