BIST 9.807
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,97
HABER /  GÜNCEL

Umuda yolculuk felaketle sonuçlandı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi ile Yunanistan'ın Midilli Adası arasında mülteci teknesi battı.

Abone ol

BALIKESİR’in Burhaniye ilçesi Pelitköy sahilinden Midilli’ye ulaşmak için açılan mülteci dolu zodyak bot battı.

Biri iki aylık bebek, beş kişi boğularak ölürken sekiz kişi kurtarıldı. Bölgede arama, kurtarma çalışması sürüyor.

Burhaniye Pelitköy 91 Sahil Sitesi yakınlarında kaçakların olduğu yolunda güvenlik güçlerine ihbar gidince bölgede jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı çalışma başlattı. Bu arada Alo 158 Sahil Güvenlik hattını arayan bir kaçak içinde bulundukları botun batmak üzere olduğunu bildirdi. Telefon çağrısının geldiği noktayı tespit eden Sahil Güvenlik Komutanlığı bölgedeki botları buraya yönlendirdi. Arama çalışmaları sürersen saat 06.30 sıralarında da üç kişinin kıyıya yüzerek çıktığı görüldü. Bu kişilerin verdiği bilgiyle zodiak botun battığı, ölen ve halen denizde yüzenler olduğu anlaşıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlar denizden altı kişiyi sağ, biri iki aylık bebek dört kişiyi de boğulmuş olarak denizden çıkardı. Kıyıya getirilen bir kişi de ilk müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Kurtarılan mülteciler Burhaniye Devlet Hastanesi’ne götürülüp tedaviye alındı. Böylece operasyonda sekiz kişi sağ kurtarılırken, beş kişinin cesetleri de kimlik tespiti için morga konuldu.

Tamamı Suriye uyruklu olan kaçakların verdiği bilgiye göre botta 14-15 kişi olduğu tespit edildi. Denizde bir veya iki kişinin daha olabileceği ihtimali üzerine arama kurtarma çalışmalarına devam edildi. Sahil Güvenlik Konutanlığı’na ait üç bot ve bir helikopterin bölgede arama kurtarma çalışması yaptığı açıklandı. Bu arada kaçakların Yunanistan’ın Midilli adası üzerinden Avrupa ülkelerine geçmeyi planladıkları da öğrenildi.

CESET SAYISI 6

Bu arada denizde yapılan aramalarda 1 ceset daha bulundu. Böylece ölü sayısı 6'ya yükseldi. Cesetler Bursa Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

EVDEN ÇIKINCA SESLERİ DUYMUŞ

Burhaniye’nin Pelitköy Beldesi’ndeki Fatih 91 Sitesi’nde oturan emekli Cem Kurtcebe, ölen köpeğini gömmek için evden dışarı çıktığında sahilden sesler geldiğini duyduğunu söyledi. Yaklaştığında yardım isteyen kişiler olduğunu farkettiğini dile getiren Kurtcebe, “Yanlarına gidince kaçak olduklarını anladım. Üzerlerinde can yelekleri vardı. Yüzme bilmedikleri halde, can yelekleri sayesinde karaya çıkmayı başarmışlardı. İngilizce olarak batan botta, arkadaşlarının ve bebeklerin olduğunu anlatmaya çalıştılar. Onlara yardım edip, yetkililere bilgi verdim. Ardından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı” dedi.

BİRBİRLERİNE SARILIP AĞLAMIŞLAR

Burhaniye İlçesinde sahilden 5 mil açıkta şiddetli poyraz yüzünden batan mülteci teknesinden kurtarılanların hastanede tedavileri sürüyor. Kurtarılanların verdiği bilgiye göre, tekne batmaya başlayınca birbirlerine sarılıp gözyaşı döktükleri, denizde bazılarının kurtarılıncaya kadar 4-5 saat yüzdüğü ortaya çıktı. Sağ kurtarılan 8 kişiden birinin kadın, ölenlerin ise biri bebek hepsinin erkek olduğu belirlendi. Yetkililer ifadelere göre botta 16 kişi bulunduğunu, bir kaçak ile Türk kaptanın denizde halen arandığını belirtti. Kaçakların adam başına insan kaçakçılarını 1000-1500 dolar para verdiği önesürüldü.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı, Balıkesir/Edremit Körfezi-Burhaniye açıklarında, göçmenlerin bulunduğu lastik botun alabora olduğu olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Arama çalışmaları esnasında, Sahil Güvelik Komutanlığı unsurları tarafından uyrukları henüz tespit edilemeyen 5 şahıs sağ olarak kurtarılmış, 6 şahıs da ölü olarak deniz üzerinde bulunmuştur. Ayrıca Burhaniye İlçe Jandarma Komutanlığı unsurları tarafından da karaya çıkan 3 yabancı şahıs sağ olarak kurtarılarak Burhaniye'ye getirilmiştir" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "Balıkesir/Edremit Körfezi-Burhaniye açıklarında, Sahil Güvelik Komutanlığı ve Burhaniye İlçe Jandarma Komutanlığı unsurlarına, içerisinde sınırı yasa dışı yollarla geçmek isteyen göçmenlerin bulunduğu lastik botun alabora olduğu bildirilmiştir. Alınan bu ihbar üzerine, saat 08.48'te, Sahil Güvelik Komutanlığına bağlı bölgede bulunan üç adet Sahil Güvenlik Botu ve bir adet Sahil Güvenlik Helikopteri, olay yerine sevk edilmiş, arama kurtarma çalışmalarına başlanmıştır. Arama çalışmaları esnasında, Sahil Güvelik Komutanlığı unsurları tarafından uyrukları henüz tespit edilemeyen beş şahıs sağ olarak kurtarılmış, altı şahısda ölü olarak deniz üzerinde bulunmuştur. Ayrıca Burhaniye İlçe Jandarma Komutanlığı unsurları tarafından da karaya çıkan üç yabancı şahıs sağ olarak kurtarılarak Burhaniye’ye getirilmiştir."