BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  GÜNCEL

Uluslararası medyanın gözü Azerbaycan'da

Bakü'de 26 Mayıs'ta düzenlenecek Eurovision finali öncesinde uluslararası medyanın gözü Azerbaycan'a ve insan hakları uygulamalrına çevrildi.

Abone ol

Eurovision şarkı yarışmasının Cumartesi günü gerçekleştirilecek finali, bazı gözlemcilere göre, insan hakları eylemcileri ve muhaliflerin 'otoriter' olmakla suçladığı Azerbaycan hükümeti açısından 'bir halkla ilişkiler kampanyasına' dönüşüyor.

Yaklaşık 134 milyon dolara mal olan Crystal Palace konser salonunda düzenlenecek final gecesi öncesi, Azeri yetkililer petrol zengini imajını güçlendirmek istese de, uluslararası medya dikkatini insan hakları ihlali eleştirileri üzerinde yoğunlaştırdı.

Associated Press haber ajansına açıklamalarda bulunan Uluslararası Af Örgütü'nün Azerbaycan yetkilisi Max Tucker, "Yerel ve uluslararası insan hakları grupları bunu, Azerbaycan'da olan biteni dünyaya göstermek için bir fırsat olarak görüyor. Normalde basının ilgisi pek bu yönde olmuyor" dedi.

Akşamları düzenlenen açık hava konserleri, yerli ve yabancıların doldurduğu kafeleri ile canlı bir kent görünümü sergileyen Bakü, İstanbul'un cazibesi ile Dubai mimarisinin göz kamaştıcılığını birleştiriyor.

Ancak bir yandan da, hükümet karşıtı gösterilerin güvenlik güçleri tarafından şiddet kullanılarak bastırıldığını gösteren videolar internette dolaşıyor.

'Sahte halkla ilişkiler kampanyası'

Uluslararası medya da insan hakları eylemcilerinin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in otoriter bir rejim uyguladığı, muhalefeti susturduğu ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı iddialarına yer veriyor.

Eurovision Şarkı Yarışması aracılığıyla insan hakları ihlallerini dünyaya duyurmayı hedefleyen, 'Sing for Democracy' adlı grup üyesi Rasul Jafarov, AFP haber ajansına "Azeri yetkililerin sahte halkla ilişkiler kampanyası yürümedi" dedi.

Azeri yetkililer ise yabancı gazetecileri ve Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşları, ülkenin imajını zedeleyen olumsuz haberler yaymak ve 'karalama kampanyası yürütmekle' suçladı.

AFP'ye demeç veren Cumhurbaşkanlığı üst düzey yetkilisi Ali Hasanov, "Azerbaycan karşıtı, kışkırtıcı haberler kasten üretiliyor. Çoğulcu siyaset ve insan hakları, Azerbaycan'da güvence altında" dedi.

'Avrupa değerleri temel alınıyor'

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana ev sahipliği yapacağı en ünlü kültürel etkinlik olan, tüm dünyada yaklaşık 125 milyon kişinin izlediği Eurovision'a hazırlanan Bakü'de, 'Londra tarzı' siyah taksiler de başkentte Batılı bir hava estiriyor.

İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Aydın Mirzazade, AFP'ye, "Azerbaycan artık dünyaya gelişmiş ve Avrupa değerlerini temel alarak yaşayan bir ülke olarak açılıyor" diye konuştu.

Kuzey bölgesinde yaklaşık 7 milyar varil petrol ve 850 milyon metre küp doğal gaz rezervine sahip olduğu tahmin edilen Azerbaycan, uluslararası medyada genellikle enerji konusunda kendine yer buluyordu.

Ancak Eurovision'la birlikte, Aliyev ailesi hakkında yaptığı haberler nedeniyle, müstehcen görüntülerinin çekildiğini ve kendisine şantaj yapıldığını iddia eden gazeteci Hatice İsmayilova da, uluslararası medyanın dikkatini çekti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, altı gazeteci, bir blog yazarı, iki insan hakları eylemcisi ve en az 10 muhalif protestocunun, siyasi nedenlerden dolayı Azerbaycan hapishanelerinde bulunduğunu belirtiyor.