BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.310,05
HABER /  GÜNCEL

Uludere'de kayıp 79 dakikanın sırrı

34 köylünün hayatını kaybettiği Uludere saldırısında ortaya çıkan yeni detaylara cevap aranıyor.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Genelkurmay, Uludere bombardımanı sonrası 29 Aralık'ta yaptığı açıklamada ilk görüntülerinin saat 18.39'da alındığını duyurmuştu. Oysa Heron görüntülerinde çok daha öncesi var.

Uludere'de hayatını kaybeden 34 vatandaşın göz göre göre ölüme gittiği netleşti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi vekillerin izlediği görüntüler olayın vahametini bir kez daha gözler önüne serdi. Genelkurmay'ın ilk açıklaması ve heron görüntüleri izlendikten sonra ortaya çıkan sorulara cevap artık şart oldu.

Görüldüğü gibi, ister "kasıt", ister "operasyon kazası", ister "ihmal", isterse de "tuzak" deyin. Şeffaf, hesap verebilen hak ve hukuk peşinde koşan bir Türkiye adına Uludere olayının aydınlatılması şart.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Saat 17.20: K. Irak'tan yönünden iki grup halinde 4 kamyonet 4-4.5 km yol alıp Haftanin ve Kutalma derelerinin kesiştiği yerde duruyor. Arkasından Türkiye sınırından hareket eden yaya ve katırların olduğu konvoy kamyonetlere doğru yol alıyor. Kamyonetler park ediyor, yaya grubu burada mal alışverişi yapıyor.

18.25: Yaya grubu aldıkları mallarla aynı güzergahtan geri dönüyor. 

21.24: Konvoy Türkiye sınırına 100 metre mesafede dağınık halde geliyor. 

Heron lazerle işaretledikten sonra uçaklar nokta hedeflere bomba yağdırıyor.

21.36: İlk bomba grubun arkasında kalanlara düşüyor. 

Yaklaşık bir saatte kopuk halde gelen gruba savaş uçakları toplam 4 sorti yapıyor.

22.34: Son bomba atılıyor

23.00: köylüler olay yerine varıyor.

KATIRLARIN BOŞ GİDİP DOLU GELDİKLERİNİ NEDEN GÖRMEDİLER?

Terör örgütü PKK güvenlik önlemlerinin sıkılaştırıldığı dönemde ulu orta bir halde kamyonetlerle yola çıkıp açık alanda kalabalık başka bir grupla buluşmayacağı çok açık. Dahası katırların Irak'a boş halde gittiği ve aynı katırların yüklü halde geldiği Heron görüntülerinde bariz şekilde çok görülüyor. Ve yine önemli bir soru... Terör örgütü 60 katır gibi ciddi bir sayıyla silah taşır mı?

BİR GECE ÖNCEKİ KONVOYA DOKUNULMADI

Bu yolun kaçakçılar tarafından kullanıldığını bölgenin emniyet güçleri de biliyordu. Kaçakçılara ait eski görüntülerin TSK'da kayıtlı olması yüksek ihtimal. Bu kayıtlar TSK'nın olay sonrası yaptığı "Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması" açıklamasını boşa çıkarıyor. Çünkü bir gece önce 200 katırlık bir konvoy Kuzey Irak’a gidip kaçak mazot getirmişti.

TÜRKİYE'DEN ÇIKAN KONVOY DÖNÜŞTE NEDEN BOMBALANDI?

Heron görüntüleri yine TSK'nın ilk açıklamasındaki yanlışları da ortaya çıkarıyor. O metinde "geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi" ifadesi yer alıyordu. Oysa görüntülerde konvoyun sınırdan çıkış saati ve oradaki kaçakçılarla buluşması saniye saniye kayıtlı. Dolayısıyla giden ekip dönüş yolunda göz göre göre bombalandı.

ÇIKIŞLARI ES GEÇİLDİ

Yine ilk açıklamada "saat 18.39’da, Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu İnsansız Hava Aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir" ifadesi de olayın öncesini yansıtmıyor. Çünkü saatler önce sınırdan geçip Irak'ta diğer kaçakçılarla buluştu. Görüntü kaydı saati 17.20 ile başlıyor.

SINIRDAN GEÇİŞ SAAT 16.30

Heron görüntülerinden yola çıkılarak anlatılanlar köylülerin anlattıklarıyla da örtüşüyor. 28 aralık günü Ortasu ve Gölyazı Köyü’nden 60 katır ve 38 kişi hareket ettiğinde saatler 16.30’du. Genelde kaçakçılar hava kararınca çıkıyorlar. Son bir aydır yüksek yerlerden askerler çekilmişti. Ayrıca Ortayazı’da bulunan karakol, tabura taşınmıştı. O nedenle köylüler rahattı.

İLK BOMBARDIMAN SONRASI NEDEN TEMAS KURULAMADI?

İlk tespitin yapıldığı 18.39'dan ilk bombardımanın gerçekleştiği 21.36'ya kadar aradan geçen 3 saatlik sürede, konvoyun kimler olduğu bölgedeki karakolla irtibat kurularak rahatlıkla ortaya çıkarılabilirdi. Heronlar geçtikten sonra saat 21.00'de sınır askerler tarafından kesildi. Askerin sınırın ötesinde kalanların kaçakçı köylüler olduğunu öğrenip Ankara'ya bildirmesi mümkündü. En azından ilk bombardıman olmasa da sonraki üç bombardıman engellenebilirdi.

ÇEŞİTLİ İSTİHBARAT KAYNAKLARI

Bir diğer aydınlatılamayan konu ise istihratın kimin verdiği üzerine. MİT böyle bir bilgi vermediğini açıkladı. Doğru olduğu kabul edilirse, sınır ötesi operasyon olduğu için şüpheler MOSSAD ve CIA üzerine yöneliyor. O halde açıklamada söylendiği gibi "çeşitli istihbarat kaynakları" kimler?

5.5 SAATLİK GÖRÜNTÜYÜ KİMLER İZLEDİ?

Görüntü izleme merkezinde görevliler konvoydakilerin PKK'lı olmadığını nasıl anlayamadı? Oysa kayıtların öncesi ve sonrası izlendiğinde terörist olmadıkları anlaşılıyor. Kaçakçıların arasına sızmış PKK'lılar olduğunu mu düşündü? Merkezde takip yapan personel arasında kopukluk mu var? 5.5 saatlik görüntüyü tek bir ekibin izlediği düşünülürse bu hata nasıl işlendi, ya da üstlerine bildirildiyse neden bu saldırı gerçekleşti?

Görüldüğü gibi Uludere saldırısı baştan sonra karanlık noktalarla dolu. "Vur emrini" veren kişi kadar operasyon izleme merkezi de önem kazanıyor.