BIST 10.471
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.443,52
HABER /  GÜNCEL

Uludere'de iktidar kibri

Uludere’de incelemelerini tamamlayan aralarında Mazlumder’in de olduğu 9 sivil toplum kuruluşu, hükümeti bu sözlerle eleştirdi

Abone ol

Şırnak Gülyazı Köyü'nde 34 kişinin F-16 savaş uçaklarıyla öldürülmesini incelemek üzere Mazlum-Der'in öncülüğünde Uludere'ye giden dokuz İslamî sivil toplum kuruluşu, hükümetin inceleme yapmadan olayı "operasyon hatası" olarak değerlendirmesinin devlet ve iktidar kibri olduğunu açıkladı.

STK temsilcileri, hükümete tepkili olan ailelerin, devletten özür ve adil yargılama beklediklerini söyledi.

Taraf gazetesinin manşet haberine göre heyet, incelemelerine ilişkin dün Mazlum- Der İstanbul Şubesi'nde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, 20 gün geçmesine rağmen hiçbir resmi ve hukuki tetkik yapılmadan katliamın 'operasyon hatası' olarak ilan edildiğini hatırlatarak "Bu söylem Türkiye halkının acılarına kaynaklık etmiş bir devlet ve iktidar kibrinin yansımasıdır. Hükümet, İHA'nın görüntülerinin ve olay yeri incelemesinin peşine düşmelidir" dedi.

OPERASYONDA BİZİ UYARIRLARDI

Köylülerin durumunu anlatan Sarıyaşar, şunları kaydetti.

"Köylüler, sınırdaki taburun operasyon dönemlerinde kendilerini 'şu vakitte kaçağa çıkmayın, harekât, operasyon olacak' diye uyardıklarını, söyledi. Katliamdan bir gece önce 120 katırla Kuzey Irak'tan mazot ve şeker getirdiklerini söyleyerek, 28 aralık gecesi hiçbir uyarı almadıklarını belirttiler."

Köylülerin olayın olduğu gece İHA'ların seslerini duyduklarını hatırlatan Sarıyaşar, "Seslerden sonra da top atışları yapılınca Jandarma Tabur Komutanlığı'nı telefonla arayıp kalabalık bir kafilenin Irak sınırından mal getirdiklerini söylemişler. Köylüler, seslerden sonra olay yerine gittiklerinde ateşler ve dumanlar içerisinde akrabalarının parçalanmış cesetleriyle karşılaştıklarını anlattı. Olaydan sonra ağır yaralılar için ambulans çağırdıklarını söylediler. Askerî araçların yolu kesmesi yüzünden sekiz veya 10 kişinin kan kaybından vefat ettiğini aktardılar" diye konuştu.

DELİLLER YOK MU EDİLDİ?

Köylülerin, bombalamanın yapıldığı çevrede askerî yetkililer tarafından büyük ateşler yakıldığı ve delillerin karartıldığı yönündeki şüphelerini dile getirdiklerini belirten Sarıyaşar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet yetkililerinin olay sonrasında yaptıkları açıklamaların mağdur ailelerin acılarını daha da artırdığını belirtti. Heyette yer alanlardan Cevdat Özkaya ise, köylülerin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın mağdurlar yerine korucubaşı ile görüşmesine tepki gösterdiğini belirttiğini aktardı.

2. GİZLİLİK KARARI

Bu arada Şırnak Başsavcılığı'nın ardından Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı da Uludere katliamı ile ilgili yürüttüğü soruşturmada "gizlilik'' kararı aldı.