BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,62
ALTIN 2.391,63
HABER /  GÜNCEL

Uludağda yetki karmaşası bitiyor

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ'da yeni sezon büyük beklentilerle açıldı.

Abone ol

Gözde kayak merkezinde faaliyet gösteren oteller, yurt içi ve dışından gelecek misafirlerini ağırlamak amacıyla bir dizi tedbir aldı. Uludağ'da imar ve altyapı sorunlarının çözümü için yıllardır konuşulan yetki karmaşasında da önemli bir adım atıldı. Uludağ'ın altyapı çalışmalarında tek yetkili Büyükşehir Belediyesi olacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spor'dan sorumlu Devlet Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yetkili olduğu Uludağ'da imzalanacak protokollerle kendilerine geçeceğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Uludağ için yeni bir plan hazırlanıyor. Otelciler, Uludağ'ın sorunlarının çözüm yerinin Bursa olması konusunda hemfikir.

İlk tesisin 1955 yılında yapıldığı Uludağ, 1961'de Milli Park ilan edildi. 1996 yılında Alaçam bölgesinin de ilavesiyle 12 bin 762 hektar alana sahip oldu. Yıllardır konuşulan kaçak yapılaşma, kanalizasyon, otopark, tuvalet gibi sorunlarla boğuşan Uludağ'da yetki karmaşası ortadan kaldırılıyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında imzalanan protokolle, Uludağ'ın altyapı yetkisi Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Gözler şimdi üstyapı hizmetlerinin nasıl şekilleneceğinde. Otel işletmecileri, meselelere Ankara'da değil Bursa'da çözüm bulunmasını istiyor. Ankara'da masa başında çizilecek projelerin çözüm olmayacağının altını çiziyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, önümüzdeki 2 ay içerisinde Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanacak protokolle Uludağ'da tek yetkili kurumun Büyükşehir Belediyesi olacağını açıkladı. Uludağ'ın turizm konusunda hak ettiği payı almasını istediklerini dile getiren Başkan Altepe, "Uludağ'ı yeni dönemde bambaşka bir çehreye kavuşturmayı amaçlıyoruz. Altyapıyla ilgili yetkiyi Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan devraldık. Planlar hazırlanıyor. 2 ay içinde yetkilerin tamamını alıp Uludağ'ı turizm merkezi haline dönüştürmek istiyoruz. Yatırımcıları küstürmeden gereken adımları atacağız." dedi.

Yeni sezona büyük umutlarla girdiklerini söyleyen Uludağ Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Serdar Yazıcı da Uludağ'daki sorunların çözüm yerinin Bursa olduğu görüşünde. Uludağ'ın, Bursa'nın markası olduğunu belirten Yazıcı, "Biz yerelde çözüm bekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi bu konuda talipli. Altyapıyla ilgili projelendirme çalışmalarına başladılar. Üstyapıda da yetkinin yerel yönetime verilmesini bekliyoruz. 2002'de Kültür ve Çevre bakanları bir araya gelip el sıkıştılar, ancak hazırlanan proje çevrecilerin tepkisini çekti ve mahkemeden döndü. Biz yerelde hazırlanacak projeleri destekliyoruz. Uludağ yetki karmaşasından çok çekti, artık çözüm bulunmalı." ifadelerini kullandı.

Ulukardeşler Otel Sahibi Ferruh Ulukardeşler ise yetki karmaşanın Uludağ'a çok şey kaybettirdiğini savundu. Uludağ'ın kışın yavaşlayan ekonomi çarkını harekete geçirdiğini dile getiren Ulukardeşler şunları söyledi: "Niyet iyi, ancak hareket olmadan bazı şeyler olmuyor. Halen çok sayıda bakanlık ve Anıtlar Kurulu Uludağ'da yetkili. Pistteki büyük kayaları kaldırıp, çim ekmek istedik. Böylece yazın Uludağ hem yeşillenecekti, hem de bir güzellik olacaktı. Ancak Orman Bakanlığı buna izin vermedi. Projeler hazırlanıyor ancak bir de Anıtlar Kurulu var. Uludağ'da milyon dolarlarca yatırım yapıldı. Köyde tavla oynayan insanları biz buraya getirip eğitiyoruz ve iş sahibi yapıyoruz. Kışın duran ekonomi çarkını Uludağ çeviriyor."

ULUDAĞ'DA 21 OTEL, 18 KAMU TESİSİ HİZMET VERİYOR

Uludağ'da halen 21 otelin yanı sıra Karayolları, ODTÜ, Gençlik Spor, Jandarma Genel Komutanlığı tesisi, Devlet Su İşleri, MİT, Köy Hizmetleri, PTT, Polisevi, TEDAŞ, Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığı tesisinin de aralarında bulunduğu 18 kamu tesisi faaliyet gösteriyor.

Uludağ'ın en büyük otellerinden Ağaoğlu Otel bu sezon açılmadı. Otelin sahibi Ali Ağaoğlu, "Belediye başkanımız 2 ay içinde modern planların çıkacağını, tüm yetkilerin Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceğini söyledi. Uludağ'ın Avrupa'daki rakipleriyle yarışır hale gelmesi, yeni modern planların yapılmasıyla sorunların çözüleceğine inanıyorum. Yatırım yapmaya istekliyiz." ifadesini kullandı. Sönmez Grubu tarafından Uludağ'da kurulan Montebaia Otel'de ise 186 oda bulunuyor.