BIST 10.115
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.413,22
HABER /  GÜNCEL

Hapiste travesti olmak zor zanaat!

Hükümet ayrımcılığın önlenmesi için her türlü adımın atılacağını açıklarken, cezaevinden ilginç bir 'isyan sesi' yükseldi

Abone ol

Cinsel tercihi nedeniyle cezaevinde ayrımcılığa uğradığını ifade eden travesti bir mahkûm, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’ndan yardım istedi.

Radikal'den Yurdakul Şimşek'in haberine göre Komisyon Başkanı Zafer Üskül, ‘yasal hakkı olmasına rağmen açık cezaevine geçme talebinin reddedildiğini, okuma-yazma kurslarına alınmadığını’ belirten travesti mahkûmun iddialarıyla ilgili Adalet Bakanlığı’ndan bilgi istedi.

Karşı karşıya kaldığı ayrımcılığın artmaması için adının ve cezaevinin saklı tutulmasını isteyen travesti mahkûm, okuryazarlığının olmadığını, dilekçesini de bir hükümlü arkadaşına yazdırdığını belirtti.

Mahkûm, “Ben söyledim o yazdı. Bağlı olduğumuz cezaevi müdürlüğü ve savcısına defalarca müracaat etmeme rağmen okuma kurslarına gönderilmiyorum. Gerekçe olarak da eşcinsel, travesti olmam gösteriliyor. Yüce makamınızın elbet benim bir insan ve Türk vatandaşı olmamı göz önünde bulundurarak, belirttiğim mağduriyetlerimin değerlendirilip, cevap vereceğinizi umut ediyorum” dedi.

Ceza İnfaz Yasası’na göre cezasının beşte birini yatan her hükümlünün açık ceza infaz kuruma gönderilme hakkına sahip olduğunu anımsatan travesti mahkûm, dilekçesinde şunları anlattı: “2005 yılından bu yana tutuklu hükümlü olmama rağmen, cezasını bitirmiş çıkmış gibi cezalardan düşüm yapılarak açık kuruma çıkmam engelleniyor. Keyfi bir uygulama ile her gelen onay kararı ile düşüm yapılarak, girdi-çıktı yapılıyor. Bana verilen çıkış tarihimi gösteren müddetnameye göre cezamın 5’te 1’ini yatmış olduğum gözükmüyor.”