BIST 9.770
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.432,25
HABER /  DÜNYA

Ukrayna'dan Rus erkeklere giriş yasağı

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerginlik sınır kapılarına da yansıdı. Ukrayna, Rus erkeklerin ülke içinde milisleşme endişesi ile 16 ile 60 yaş arasındaki Rus erkeklerin ülkeye girişi yasakladı

Abone ol

Kerç Boğazında başlayan Ukrayna-Rusya gerilimi halklara da yansıdı. Askerleri Rusya tarafından rehin alınan Ukrayna, hemen 10 bölgede sıkıyönetim ilan etmişti. Bu kapsamda 16 ile 60 yaş arasındaki Rus erkeklerin ülkeye girişi yasakladı. Cenaze sebebiyle yapılan seyahatler gibi "insani hallerde" yasağa istisna getirilecek.

MİLİS KUVVET KURABİLİRLER
Rus erkeklerle ilgili ülkeye giriş yasağını Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko açıkladı. Poroşenko Twitter sayfasından yaptığı açıklamada yasağın, Ukrayna içinde Rus milis güçleri oluşturulmasını engellemek için konduğunu söyledi.

BBC'nin Kiev'deki muhabiri Jonah Fisher, yasağın tam da Noel ve Yılbaşı dönemi yaklaşırken sınırdan geçişler üzerinde çok büyük etki yapacağını aktardı. Jonah Fisher'e göre, Rusya misilleme niteliğinde kararlar alabilir.

2014'TE MİLİS GÜÇ OLUŞTURMUŞLARDI
Pazar günü Kerç Boğazın karşılaşan iki ülke donanması sonucu Rusya, Ukrayna askerlerini rehin almış gemiye de el koymuştu. Yaşananlar bölgede, Rusya'nın Kırım'ı 2014 yılında ilhak etmesinden bu yana yaşanan en tehlikeli gerginlik.Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Nisan 2014'te Ukrayna'nın doğusundaki bölgelerde milis güçleri oluşturmuşlardı. Ukrayna yönetimi milislerin Rusya'dan geçen güçlerce desteklendiğini vurguluyor, Rusya bu iddiaları reddediyor