BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,85
ALTIN 2.430,55
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'da yeni dönem

Ukrayna parlamentosu, geçici cumhurbaşkanlığı görevine meclis başkanı Oleksander Turçenov'u getirdi. Turçenov, parlamentodan Salı gününe kadar ulusal birlik hükümeti üzerinde anlaşma sağlanmasını istedi.

Abone ol

Ukrayna parlamentosu dün Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i azlettikten sonra, bugün de ülkenin siyasi geleceğini ele aldı. Meclis başkanı Oleksander Turçenov milletvekillerince geçici cumhurbaşkanlığı görevine getirildi.

Turçenov, Ukrayna milletvekillerinden Salı gününe dek ulusal birlik hükümeti üzerinde anlaşma sağlanmasını istedi. Turçenov, bunun "öncelikli görev olduğunu" kaydetti.

Bugün ayrıca Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara ile Eğitim Bakanı Dmitro Tabaçnik de görevlerinden alındı. Eski bakanlardan Oleksandr Klimenko ile eski başsavcı Viktor Pşonka hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

Parlamento ayrıca devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç'in çıkardığı bir yasayı iptal ederek Rusçanın resmi statüsünü düşürdü.

Ukrayna parlamentosu devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Kiev yakınındaki son derece lüks evine de el konulmasını kararlaştırdı. Göstericiler dün söz konusu eve girmeyi başarmıştı.

Timoşenko başbakanlık istemiyor mu?

Hapisten çıkarıldıktan sonra dün gece Bağımsızlık Meydanı'nda duygusal bir konuşma yapan Yulia Timoşenko ise, bugün, başbakanlık görevini üstlenmesinin gündemde olmadığını bildirdi.

Başbakanlığa aday olarak adının geçtiği haberlerine değinen Timoşenko, yayımladığı açıklamada, "Kimse bu konuda benimle temasa geçmedi. Gösterdiğiniz hürmete teşekkür ederim ama, hükümet başkanlığı için beni aday olarak görmeyin." dedi.

Doğudaki Harkif kentinde gözaltında tutulan ve dün parlamentodaki oylama ardından serbest bırakılan Yulia Timoşenko, yandaşlarından, Bağımsızlık Meydanı'ndaki protestoların sürdürülmesini istemişti.

Tezahürat yapan kalabalığa konuşurken gözyaşlarını tutamayan Timoşenko "bu işi bitirinceye dek kimse buradan ayrılamaz. Sizler kahramansınız. Sizin yaptığınızı kimse yapamazdı. Bu kanseri, bu tümörü imha ettik." dedi.

Bununla birlikte muhalefetin bir bütün halinde Yulia Timoşenko'yu sevdiği söylenemez.

2011 yılında hapse gönderilmeden önce Timoşenko'nun halk arasındaki desteği düşmekteydi. Birçok Ukraynalı, ülkenin Turuncu Devrim'den sonra girdiği kargaşadan kısmen Timoşenko'yu sorumlu tutarken, kimileri de, eski lideri, ülkenin yolsuzluklara bulaşmış seçkinlerinden biri olarak görüyor.

Eski başbakan yardımcısı Oleh Ribaçuk, BBC'ye yaptığı açıklamada Timoşenko'nun cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini belirtti; "Ben de dahil birçoğumuz, Timoşenko'nun serbest bırakılmasına sevindik. Ama sanırım ülkenin yeni bir lider kuşağına ihtiyacı var." dedi.

Kiev'de durum

Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda hala binlerce protestocu bulunuyor. Ancak Meydan'da durum sakin.

Sağlık Bakanlığı 18 Şubat'tan bu yanaki çatışmalarda çoğu protestocu olmak üzere 88 kişinin öldüğünü açıkladı.

Dün parlamentonun kendisini azletmesini bir "darbe" olarak niteleyen Yanukoviç'in nerede olduğu ise, hala belirsiz.

Ukrayna parlamentosu bugün ayrıca devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Kiev yakınındaki son derece lüks evine de el konulmasını kararlaştırdı. Göstericiler dün söz konusu eve girmeyi başarmıştı.

Uluslararası ilişkiler

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Rusya'ya uyarıda bulunarak Ukrayna'ya askeri müdahale düzenlenmesinin çok büyük bir hata olacağını bildirdi.

Rice, "Bir ülkenin bölünmesi, ne Ukrayna'nın, ne Rusya'nın, ne Avrupa'nın, ne de Amerika'nın yararına olur" dedi.

Daha önceki saatlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Yulia Timoşenko'yu arayarak, birlik için çalışması tavsiyesinde bulunduğu bildirilmişti.

Merkel bugün Ukrayna krizini görüşmek üzere Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i de aradı. Her iki liderin "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği konusunda anlaştıkları" kaydedildi.

Bu arada önceki saaatlerde açıklamada yapan muhalefet liderlerinden Vitali Kliçko, "Fazla zamanımız yok." demiş ve 25 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimde, cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabileceğini söylemişti.

Kliçko, "Ukrayna'yı modern bir Avrupa devleti yapmak istiyorum. Bunu, cumhurbaşkanı olarak yapabileceksem, elimden gelenin en iyisini yerine getirmeye çalışacağım" dedi.