BIST 10.274
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,36
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Rus tanklarının girişi 'kabul edilemez'

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 3 Rus tankının topraklarına girdiği iddiasıyla ilgili olarak aradığı Rusya lideri Vladimir Putin'e, bu durumun "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Abone ol

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya lideri Vladimir Putin'e, Rus tanklarının topraklarına girmesinin "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, 3 Rus tankının sınırı geçerek güvenlik güçleriyle çatışan ayrılıkçı isyancıların safına geçtiğini duyurmuştu.

İçişleri Bakanı Arsen Avakov, tankların ve başka zırhlı araçların Luhansk bölgesindeki bir kontrol noktasından giriş yaptığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise iddiaları yalanlayarak, "Başka bir sahte bilgi" ifadesini kullandı.

Ayrılıkçı liderin aracı infilak etti

Bu arada, Rusya yanlısı ayrılıkçların liderlerinden birinin aracı Perşembe akşamı Donetsk yakınlarında havaya uçtu.

BBC muhabiri Steve Rosenberg, aracın "Donetsk Halk Cumhuriyeti" ilan eden grubun lideri Denis Puşilin'e ait olduğunu belirtiyor.

4 kişinin yaralanmasına sebep olan patlama sırasında Puşilin'in araçta olmadığı belirtildi.

Patlamaya neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmiyor.

Karşılıklı suçlamalar

Moskova yönetimi, Perşembe günü erken saatlerde Ukrayna lideri Poroşenko'yu, ülkenin doğusundaki çatışmaları durdurmak için yeterli gayreti göstermemekle suçladı.

Rusya Dışişleri Sergei Lavrov, "Şiddeti durdurmak ve askeri operasyonlara son vermek için hiçbir ilerleme sağlanamaması kaygı uyandırıyor" diye konuştu.

Rusya, Ukrayna ordusunun sivillere karşı uluslararası hukukta yasaklanan yangın bombaları kullandığı iddialarının araştırılmasını istiyor.

Ateş fırtınasına yol açan yangın bombaları Vietnam Savaşı sırasında kullanılmış ve Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanmıştı.

Bu tür bombaları kullandığını reddeden Ukrayna ise Rusya'yı sınırları için 3 adet T-72 tipi tank sokmakla suçluyor.

Ukrayna Devlet Başkanlığı, geçen ay seçilen Poroşenko'nun Putin'i telefonla arayarak, ülkenin doğusuna barış getirme planı konusunda "esaslı" bir görüşme yaptığını duyurdu.

'Çatışma' iddiası

Ukrayna İçişleri Bakanı Avakov, tankların ve diğer zırhlı araçların sınırı Luhansk bölgesindeki Dyakove mevkiinde geçtiğini ve Donetsk'e yöneldiğini kaydetti.

Tanklardan ikisine Horlivka civarında Ukrayna güvenlik güçlerinin saldırdığı belirtildi.

YouTube'da yayımlanan teyit edilmemiş video kayıtları, Snizhne'de caddelerde ilerleyen bir tank görülüyor.

Halkın çoğunluğunun Rusça konuştuğu Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Donetsk ve Luhansk'taki ayrılıkçılar 'referandum' düzenleyerek bağımsızlık kararı almıştı. Bu referandum Kiev hükümeti ve Batılı müttefikleri tarafından tanınmadı.

Ukrayna ve Batı ülkelerinin Rusya'yı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı hareketleri desteklemekle suçlaması da Rusya tarafından kabul edilmiyor.

Ukrayna'daki kriz, Kasım ayında AB ile ortaklık anlaşmasının imzalanmaması nedeniyle başlayan gösterilerin şiddetlenmesi üzerine Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya sığınmasıyla derinleşmişti.