BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.496,13
HABER /  GÜNCEL

Soma'da o müdüre ahlaksız teklif

Soma Holding, üretimin tekrar başlatılması için üretim müdürüne öyle bir teklif yaptı ki tepkilere neden oldu.

Abone ol
Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından Soma Holding'te henüz yeterli önlemler alınmadan üretime geçilmeye çalışılıyor. Holding yönetimi işçileri ikna edemeyince bu kez üretim müdürüne oldukça ilginç bir teklif yapıldı. Sosyal medyada "ahlaksız teklif" yorumlarına neden olan teklifte holding, üretim müdürüne yeniden kömür çıkarılmaya başlanması halinde 5 bin olan maaşının 20 bin liraya çıkarılacağı sözü verildi.

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Holding'te üretim müdürüne 'ballı' teklif geldi: Ata Bacası ve Işık'ları yeniden üretime geçir, maaşını 5 binden 20 bine çıkaralım, seni CEO yapalım.
 
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Holding'in kaza sonrası kapatılan iki ocağında üretime geçilmesi için işçilere baskı yapıldığını, bakım onarım için günlük 50 kişinin girmesi gereken ocaklara 200 kişinin sokulduğunu iddia etti. Özel, "Dün Ata Bacası 1.ayak 52. bölgede yangın çıktı. Yeni bir faciadan dönüldü. İşçiler kendilerini dışarıya zor attı. Anneler, eşler, çocuklar beni arıyor, 'sizden başka sahip çıkanımız yok, ne olur onları ölüm madenine sokmayın' diyorlar. Devlet ortada yok, sendika yok" dedi.

HUKUKÇULAR DEVREDE 
 
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, işverenin işe gelin çağrısı yaptığı işçilere seslenerek, "Yasal olarak güvenlik tedbirleri alınmamış madene girmek zorunda değilsiniz. Size çağrı yapıldıysa  hukukçulara hazırlattığımız, ekteki yazıyla birlikte madenin tertip alanına 5'er 10'ar kişilik gruplar halinde giderek, yetkililere teslim edin" dedi.
 
ATA BACASI'NDA DÜN FACİADAN DÖNÜLDÜ!
 
Özel, Soma'daki facianın ardından Soma Holding'e ait diğer ocaklarda da üretimin durduğunu Ak Partili yöneticiler ve vekillerin Salih Kapusuz ve Recai Berber'in "Kimse madene inmeye zorlanmayacak, gerekli tedbirler alınmadan kimse inmek zorunda kalmayacak. Şirket sizi işten çıkaramaz, gerekirse maaşlarınızı devlet verecek" güvencesi verdiklerini anımsattı. Oturma eylemi yapan işçilerin Başbakan Erdoğan'la görüşerek aynı sözü ondan da aldıklarını anlatan Özel, "Ancak Soma Holding, Ata Bacası ve Işıklar ocakları için işçilere işbaşı çağrısı yaptı. Dayıbaşları, 'yeraltında başbakan yok, biz varız, gelmiyorsanız yerinize başkalarını bulacağız' tehdidinde bulundular" dedi.
 
Özel, Ata Bacası'nda bakım ve onarım için vardiyada 50-60 işçinin çalışması gerekirken 150-200 kişiyle bakım onarım yapılarak, denetime hazırlandığını iddia etti. Özel, "Öyle ki üretim müdürüne, bu ocaklarda bakım onarımı bir an önce bitirip, üretime geçirirsen maaşını 5 binden 20 bine çıkaracağız. Seni CEO yapacağız, denilmiş. O da olması gerekenden fazla sayıda işçiyi ocaklara indirip bakım onarım yaptırıyor. Dün Ata Bacası 1.ayak 52.bölgede yangın çıktı, işçiler kendilerini dışarıya zor attılar. Tam bir faciadan dönüldü" dedi.