BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  EKONOMİ

Ufukta grev gözüktü

Hükümet ile işçiler anlaşamadı. 320 işçi için grev yolu gözüktü.

Abone ol

Türk-İş’in kamudaki 320 bini aşkın işçi adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılmasının gecikmesi, sendikaları grev kararı aşamasına getirdi.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 3 turunda anlaşmaya varılamaması, Türk-İş’e bağlı sendikaları bir çok kamu işletmesinde grev kararı alma noktasına geldi. Türk-İş yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplu sözleşmelere ilişkin süreçte yaklaşık 50 bin kişi adına görüşmeler sürüyor. Yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren görüşmelerde uyuşmazlık, yaklaşık 100 bin işçiyi ilgilendiren görüşmelerde ise grev kararı öncesi arabulucu aşamasına gelindi.

Arabulucu aşamasında toplu iş sözleşmelerinden bazıları için arabulucu tayini, bazılarında arabulucu raporu bekleniyor. Bazı sendikalar ise arabulucu ücreti ödememek için uyuşmazlık tutanaklarını bölge çalışma müdürlüklerine gönderme konusunda ağır davranıyor.

ÖNERİ VE TALEPLERİN REVİZE EDİLMESİ BEKLENİYOR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, son görüşmede, hükümet adına birinci 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 4, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için enflasyon hedefi oranında zam önerdi.

Kamudaki en düşük işçi ücretinin 915 YTL’ye yükseltilmesini öneren Türk-İş, birinci 6 ay zammı olarak yüzde 15 artı yüzde 5 refah payı; ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon oranı ve yüzde 5’er zam istiyor.

Konfederasyon, ücrete bağlı olmayan sosyal ödemelerin ücret zamları oranında artırılmasını talep ediyor. Taraflar öneri ve talepleri değerlendirdikten sonra 19 Haziran Salı günü tekrar bir araya gelecek. Bu görüşmeye revize öneri ve taleplerle gelinmesi bekleniyor.