BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,62
ALTIN 2.488,74
HABER /  GÜNCEL

Ucuz kurban için Afrika ilk sırada

Yurt içinde yüksek fiyatlar, yurt dışında vekaletle kurban kesimine olan ilgiyi artırdı. Özellikle Afrika için talep patlaması yaşanıyor.

Abone ol

Yurt içinde yüksek fiyatlar, yurt dışında vekaletle kurban kesimine olan ilgiyi artırdı. Özellikle vekaletle kesim bedeli 150 lira olan Afrika için talep patlaması yaşanıyor

Bu yıl kurban fiyatlarında yaşanan rekor artışlar vatandaşları, yurt dışında kurban kesimine yöneltti. Star gazetesinin haberine göre, özellikle kurban fiyatının 150 liraya kadar düştüğü Afrika ülkelerinde kurban kesimi için kuyruk oluştu.

Vekaletle kurbanlık kesen vakıf ve dernekler ise, Afrika’da kurban kesimi için son 10 günde alınan taleplerin, geçtiğimiz yıl boyunca alınan talepleri geçtiğini bildirdiler. Et fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle uzun süre vekalet ücretlerini belirlemeyen vakıf ve dernekler, beklentilerin aksine ilginç bir taleple karşılaştılar. Kurbanlık fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, vakıf ve derneklere yurt dışında kurban kesimi konusunda yoğun bir başvuru yapıldı.

TELEFONLAR KİLİTLENDİ

Özellikle Afrika’da vekaletle kurban kesimi için adeta kuyruk oluşurken, telefonlar kilitlendi. Bu yıl 150 liraya Afrika’da vekaletle kurban kesecek olan Yeryüzü Doktorları’na, yaklaşık 10 günde 5 binin üzerinde başvuru yapıldığı bildirildi. Yine aynı ilginin, yurt dışında kurban kesen Cansuyu, Deniz Feneri, Kimse Yok mu derneklerinde de yaşandığı kaydedildi. Söz konusu derneklere de yurt dışı için gelen taleplerin, geçtiğimiz yıl boyunca yapılan taleplere yetiştiği bildirildi.

İÇERİDE 380 TL’DEN BAŞLIYOR

Vekaletle kurban kesen dernek ve vakıfların yurt dışı bedelleri, 150 lira ile 250 lira arasında değişiyor. Türkiye’deki vekaletle kurbanlık fiyatları ise 380 liradan başlıyor ve 450 liraya kadar yükseliyor.

Avrupa’dan Anadolu’ya geçen canlı hayvana dönüş izni yok

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kurbanlık fiyatlarının dengeye oturması için aldığı, Anadolu’dan Avrupa’ya canlı hayvan geçişini yasaklamasının ardından, Trakya’dan da uyarılar geldi. Trakya’dan Anadolu’ya giden kurbanlıklar geri dönemeyecek. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Kırklareli’nden, İstanbul’un Anadolu yakasına götürülen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan satılamayanların geri dönüşleri yasak olduğundan en yakın mezbahada kestirilmeleri zorunlu tutulduğu belirtildi.

Yurt içinde 450 lira yurt dışında 150 lira

• İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı: Kurban bedeli 300 TL

• Deniz Feneri Derneği: Türkiye 380 TL, yurt dışı 220 TL

• Diyanet İşleri Başkanlığı: 450 TL

• Cansuyu Derneği: Pakistan-Asya Afrika 200 TL, Çeçen kampları 250 TL, Türkiye 450 TL , Filistin kampları 350 TL, Gazze 500 TL

• Türk Kızılayı: 410 TL

• Kimse yok mu Derneği: Yurt içi 400 TL,

yurt dışı 100 Dolar

• Yeryüzü Doktorları: 150TL/100 dolar-75 Euro

• Darülaceze: 480 TL

• TSK Mehmetçik

Vakfı: 400 TL

• THK: 420 TL