BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

UB'yi satın alan Ülker'den Kraliçe'ye jest hazırlığı

Dünya Ülker'in İngiliz bisküvi devi United Biscuit'i satın almasını konuşuyor. Murat Ülker ise satın alma sonrası ilk kez açıklama yaptı.

Abone ol

İngiliz bisküvi devi United Biscuit'i (UB) satın alan Ülker'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e jest yapma hazırlığında.

Dev satın alma sonrasında bugün gazetecilerin karşısına çıkan Ülker,
"Kraliçeye bir jest yapacak mısınız?" sorusuna "Kraliçe sipariş verirse Türkiye'deki çeşitlerle belki de daha güzel pasta yapabilecekleri" cevabını verdi.

Murat Ülker, UB'nin satın alma süreciyle ilgili düzenlenen basın toplantısında, hem takım arkadaşlarına hem de müşterilerine teşekkür etti.

Kendilerini destekleyen müşterilerin bu satın almada önemli rol oynadığını vurgulayan Ülker, "Memleketin şu an içinde bulunduğu an değil de evvelden beri sağlamış olduğu istikrar olsun, ekonomik gelişmeler de bize güç veriyor" değerlendirmesini yaptı.

PARA CEPTE GÜZEL

Ülker, son dönemde Türkiye'de güzel şeyler yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Dışarı gittiğinizde pasaportunuzu verdiğiniz zaman, kim olduğunuz, kimlerden olduğunuz, hangi ülkeye mensup olduğunuz ve nasıl bir ekonomiye sahip olduğunuz mühim. Şu da çok önemli; hiç olmayan şeyler Türkiye'de oluyor. Belki 20 yıldır var. Dışişlerinde bir büyükelçi sizin malınızla ilgileniyor. Bir ateşe, sizin için bir imkan var, bakıp takip ediyor. Bunlar güzel şeyler. Bunlar devletle bürokratla milletin bir arada olması, bize çok büyük bir güç katıyor. Bunun için isim zikretmeden herkese teşekkür ediyorum. Bu satın alma hem sektör hem de ülke için çok önemli bir gelişme. Bu satın almada bize destek olan hem Türk hem de yabancı finansman kuruluşlarına teşekkür ederim. Diyeceksiniz ki; 'Paranız mı yok?' Para cepte güzel. Cebinizdeki parayı verip de iş yapmanın manası yok."

70 YILLIK TECRÜBE

Ülker, şirketin kuruluş yılları ve gençlik yıllarından bazı anıları da paylaşarak, 70 yıllık tecrübeleriyle Türkiye'den bir dünya üçüncüsü şirket çıkarttıklarını söyledi. Aslında 184 yıllık şirketi parayla satın almadıklarını dile getiren Ülker, bu şirketi 70 yıllık tecrübeleriyle satın aldıklarını ifade etti.

KRALİÇENİN PASTALARINI YAPIYORLARDI

Ülker, UB'nin aslında ilk kuruluşunda McVitie's adında bir pastane olarak kurulduğunu ve Kraliçe'nin doğum günü pastası, evlilik pastası gibi özel günlerdeki pastalarını yaptığını anlattı. Son olarak Prens William evlenirken, McVities's'ten pasta istediğini aktaran Ülker, "Şu anda şirket bisküvi yapıyor, pasta yok. Eski pastacı ustaları bularak pastayı yapmışlar. Küçükten beri pasta yapıldığı için belli bir reçeteye göre yapılıyor ve Kraliçe de bizzat pasta yapımıyla ilgilendi. Bu bizler için bir hikaye ama İngilizler ve McVitie's markası için mühim bir şey" diye konuştu.

Ülker, bu yatırımı yaparken ölçüp biçtiklerini ve rakamları kuyumcu titizliğiyle incelediklerini söyleyerek, geçen ay UB'nin dünyadaki tüm fabrikalarını ziyaret ettiğini, Afrika'ya, Nijerya'ya, Hindistan'a, Londra'ya gittiğini ve neredeyse yaptığı seyahatlerin dünyayı iki defa dolaşmaya denk geldiğini belirtti.

Son yaptığı 5 günlük seyahatte 3 gün uçakta uyuduğunu anlatan Ülker, şu görüşleri de paylaştı:

"Yakın zamanda birçok markalarımızı McVitie's filan diye soyadı değişmiş olarak ve McVitie's'in birçok markasını soyadı Ülker olarak piyasalarda görmüş olursunuz. Sıfırdan başladık. Türkiye'nin birincisiydik. Şimdi dünyanın üçüncüsü olduk. Öncelikle yerimizi korumak istiyoruz. Sonrasında da üst sıralara çıkmaya çalışacağız. Önümüzdeki dönemde iki şirketin birleşmesi ve birbiriyle çalışmaya alışması lazım. Bunların zor olacağını sanmıyorum. UB'nin üst yöneticileri Londra'daki toplantıda 'Bu iş çok iyi oldu, hem de mutlu son oldu' dedi. Ben de 'yanlış olmasın, çok iyi oldu ama bu mutlu bir son değil, mutlu bir başlangıç olsun' dedim. Çünkü yapacak daha çok işimiz var."

Ülker, Yıldız Holding'in Avusturalya'da ve Rusya'da sadece bir Godiva dükkanlarının bulunduğunu, Latin Amerika'da bir Godiva dükkanlarının bile olmadığını aktardı. Geri kalan yerlerde iyi, kötü olduklarını söyleyen Ülker, faaliyet gösterdikleri yerlerde 4 milyar kişi yaşadığını ve ilk hedeflerinin bu kişileri memnun etmek olduğunu vurguladı.

YÜZDE 60'INI CEPTEN ÖDEYECEKLER

Ülker, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. UB'nin ne kadara satın aldığına ve ödeme planına ilişkin soruya Ülker, "Parayı ödeyince belli olacak. Bu işin adeti böyle. Gazetelerde yazılanlar üç aşağı beş yukarı doğru. 10 günde parayı peşin ödeyeceğiz. Finansmanın yüzde 60'ını kendi cebimizden ödüyoruz, yüzde 40'ını borç alıyoruz. Bu borcu çeşitli finans kaynaklarından alıyoruz. Bizi finanse etmek isteyen çok oluyor. UB'nin fiyatını mukayese ettiğinizde, çarpanlarıyla baktığınızda Ülker daha pahalı" şeklinde cevap verdi.

TENCEREDE PİŞİRİP KAPAĞINDAN YERSENİZ...

Ülker, Brezilya'da bir yatırım yapmaya çalıştıklarını ancak basit bir sebepten dolayı bunun gerçekleşmediğini ama yapmayacakları anlamına da gelmediğini, Rusya'da da yatırım yapmak istediklerini, bir türlü gerçekleşmeyen bu yatırımın bir gün olacağını anlattı. Godiva'nın finansmanı konusundaki soruyu ise Ülker, şöyle yanıtladı:

"Godiva'nın finansmanını bir yıl içerisinde kapattık. Çünkü daha uygun bir finansman imkanı doğdu. Diyeceksiniz ki; borcumuz yok mu? Cebinizdeki parayla iş yapmak gibi bir durum olmaz. Birisi size 'para vereyim birlikte yapalım' derken, siz 'yok, ben kendim yapayım, tencerede pişirip kapağında yiyeceğim' anlayışıyla bir yere varamazsınız. Önemli olan ne finansman kullanıyor, ne kadar zamanda bunu ödüyorsunuz. Bütün bunlara göre yatırım yapılır. Borç yiğidin kamçısıdır. Borç olmadan bir iş olmuyor."

KRALİÇE SİPARİŞ VERİRSE...

Ülker, "Kraliçeye bir jest yapacak mısınız?" sorusuna da kendi işlerinin içinde zaten reklamın olduğunu ve Kraliçe sipariş verirse Türkiye'deki çeşitlerle belki de daha güzel pasta yapabilecekleri cevabını verdi.

Ülker, ana faaliyet alanlarına ağırlıklarının devam edeceğini, bunun diğer işleri yapmayacakları anlamına gelmediğini ve bu alanlarda stratejik ortaklık, halka arz ya da tamamen satış gibi stratejileri izleyebileceklerini dile getirdi.

ZORLANAN BALERİN

Ülker, bir soru üzerine sanayinin sorunlarına ilişkin ise şunları söyledi:

"Türkiye'de sanayinin en büyük sorunu; biz her bakanlığa bağlı iş yapıyoruz. Tarım Bakanlığı'na, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, Ekonomi Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı'na bağlıyız. Bir işin bir sahibi olsa bizim açımızdan iyi olacak. Birisi 'bu işi şöyle yap' derken, diğeri 'şöyle yap ama böyle de yapsan iyi olur' diyor. Zorlanan bir balerin gibi ikisini bir arada yapamıyoruz bazen."

UB YÖNETİMDE KALACAK

Ülker, satın alınmasının yurt dışında da aks-i seda bulduğu UB'nin yönetiminin başında kalmasını istediklerini ve herhangi bir yönetim değişikliği öngörmediklerini de sözlerine ekledi.

Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Cem Karakaş ise Ülker ve UB'nin birleşmesiyle dünya çapında 33 üretim tesisisin yıllık kapasitenin 1,3 milyon tona ulaşacağını ve 2013 verilerine göre 2,6 milyar sterlinlik satışlara ulaşılacağını ifade etti.

Toplantının ardından Murat Ülker basın mensupları ve katılımcılara aşure dağıttı.

ÜLKER YATIRIMCISI YÜZDE 5 KAZANDI

Ülker'in dev satın alması sonrası güne 16,70 liradan başlayan Ülker Bisküvi hisseleri en yüksek 17,85 liraya kadar çıktıktan sonra öğlen saatlerinde yüzde 5'e yakın değer kazancıyla 17,25 liradan işlem görüyor.

Ülker Bisküvi'nin toplam piyasa değeri dün başlayan yükselişle bugün 5,9 milyar lirayı aştı. Geçen hafta kapanışında 5,6 milyar lira olan Ülker Bisküvi'nin toplam piyasada değeri iki günde yaklaşık 300 milyon lira yükselmiş oldu.

TÜRK LOKUMU

Ülker'in sahibi Yıldız Holding'in İngiliz bisküvi devi United Biscuits'i 2 milyar sterline satın aldığı haberi, bisküvilerine düşkün olan İngiltere'de büyük ilgi uyandırdı.

Habere yer veren çok sayıda medya kuruluşundan biri olan Guardian gazetesi, bu satışın ardından Yıldız Holding'in dünyanın en büyük üçüncü bisküvi üreticisi olacağını belirtiyor.

Gazete haberin başlığında, ülkenin en büyük bisküvi üreticisi United Biscuits'in çok bilinen markalarından birine atfen "Türk şirketi 2 milyar sterline Jaffa Cakes üreticisini yedi bitirdi" diyor.

Haberde, Yıldız Holding'in United Biscuits'i 2006'da 1,6 milyar sterline alan özel sermaye fonları Blackstone Group LP ve PAI Partners'a yaptığı teklifin, Amerikan şirketi Kellog's, rakip bisküvi şirketi Burton's ve Çin yatırım şirketi Hony Capital'den daha iyi olduğu belirtiliyor.

Gazete, satış haberinin 4.600'ü İngiltere'de toplam 7.100 çalışanı bulunan şirketin işçileri arasında ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılandığını belirtiyor.

TÜRK LOKUMU

Independent gazetesi ise haberinde satışın, 2010 yılından beri United Biscuits'i satmaya çalışan sahiplerine 'Türk lokumu gibi geldiğini' yazıyor.

Haberde Kuzey Amerika, Çin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da büyük varlık gösteren Ülker'in United Biscuits (UB) markalarını bu pazarlara taşıyabileceği, kendi markalarını da UB'nin yerleşik pazarlarına getirebileceği belirtiliyor.

Daily Telegraph, United Biscuits'in 2013'te 1,1 milyar sterlin (yaklaşık 1.6 milyar dolar) ciro açıklamasına rağmen son yıllarda büyümekte zorlandığını, kârının yüzde 3,4 düştüğünü aktarıyor.

Times'ın haberinde ise United Biscuits'in en yakın rakibinden iki kat daha büyük olduğu, İngiltere'de en çok satan beş markadan dördünü ürettiğini belirtiliyor.

Haberde Belçika markası Godiva'yı satın aldıktan sonra 'kaderini değiştiren' Yıldız Holding'in United Biscuits'in yönetiminde değişiklik planlamadığı kaydediliyor.