BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

TVde İnternet devri

Yıldırım, frekans kargaşasının giderilmesi ihalenin yapılacağını ve İnternet'in kullanılacağını söyledi.

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha sonra Televizyon Yayıncıları Derneği'nin Kuruçeşme Divan'da yapılan yıllık Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada ise bilgi iletişim teknolojileri geliştikçe ona bağlı olarak televizyon ve radyo yayıncılarının kendilerine çekidüzen vermeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye'de hemen her alanda olduğu gibi bu alanda da bir karmaşa olduğunu dile getiren Yıldırım, bu konuda bir çalışma yapmak üzere RTÜK, Telekomünikasyon Kurumu, konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve işletmecileri bir araya getirerek Haberleşme Yüksek Kurulu şemsiyesi altında bir çalışma başlattıklarını bildirdi.

GÖKTEKİ KARGAŞA
Yıldırım, bu çalışmalarda çok somut adımlar atıldığını, bunların da Türkiye'nin sayısal yayına geçme ve bu amaçla bu yıl 10 ilde sayısal yayınla ilgili test çalışmalarının tamamlanması olduğunu anlattı.
Yıldırım, şunları kaydetti: ''Yıllardan beri ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan televizyonlardan kime lisans verilecek, kime verilmeyecek, takdis edilen kanalların işgal edilmesi ve yanlış kullanılması gibi sorunları sona erdirecek bir protokol çalışmasını, RTÜK ve Telekomünikasyon Kurulu yapıyor. Bu iki kurum önümüzdeki haftalarda Cenevre'de ulusal ve uluslararası bazda tahsis çalışmalarına katılacak. Teknik çalışmalar Eylül ayına kadar tamamlanacak. Ve böylece havadaki kargaşa, imarsız yapılanma kökten çözülmüş olacak. Zannediyoruz ki imarsız yapılanma gecekondulaşma sadece yerde var. Aynı kargaşayı gökte de yaşıyoruz.''

Sayısal yayının, yayın kalitesi, frekans spekturumunun daha etkin kullanılması anlamını taşıdığını belirten Yıldırım, böylece her tarafta ayrı ayrı duran ve çevre kirliliğine sebep olan yapının ortadan kaldırılacağını ve tek bir verici marifetiyle ve ona uygun alıcılarla kaliteli yayının evlere ulaştırılacağını vurguladı. Yıldırım, sayısal yayıncılık döneminde uydudan yayınların aynen
devam edeceğini, kablo platformu üzerinden yapılan yayıncılık ile internet üzerinden kablosuz yayıncılığın da paralel olarak gidebileceğini belirtti.