BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,57
ALTIN 2.382,51
HABER /  GÜNCEL

TV dizilerine standart getiriliyor

Televizoynlardaki dizi film furyasına çeki-düzen getirilecek. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı dizi filmlere standart getirmek için harekete geçti. İşte ayrıntılar.

Abone ol

Ve siyaset dizilere el attı. Televizyonlardaki dizi filmlerin toplumun büyük bölümü tarafından çok izlenmesi sosyal hizmetler, kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Dizi filmlerde hukuki ve teknik konuların doğru verilmesi konusunda yapımcılarla görüşmeler yapan bakanlık, TV kanallarının yöneticileriyle de toplantılar yapmayı planlıyor.

Televizyonlar yeni yayın dönemine 'dizi furyası' ile girdi. Her televizyon kanalında neredeyse her gün iki yerli dizi filme yer verilmesi, bunların özellikle kadınlar ve çocuklar tarafından izlenmesi siyasileri de harekete geçirdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, özellikle gençlere örnek olmaları için dizilerin yapımcılarına "Karakterleriniz sigara, içki içmek yerine kitap, gazete okusun" çağrısı yapmasının ardından Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da, diziler aracılığıyla toplumun doğru bilgilendirilmesini gündemine aldı. Çubukçu, halkın büyük kesiminin özellikle de kadınlar tarafından izlenen dizilerde verilen bazı hukuki ve teknik bilgilerin doğru olması gerektiğini söyledi.

'Hukuki bilgiler yanlış'

ATV'de yayımlanan ve eşi tarafından aldatılan bir kadının yaşamını anlatan 'Aliye' adlı dizide vesayet davasına ilişkin verilen hukuki bilginin yanlış olduğunu belirten bakan Çubukçu, diziyi seyreden izleyicilerin bu bilgileri doğru kabul edebileceği olasılığına işaret etti. Çubukçu, bunu duyunca halkın yanlış bilgilendirilmemesi adına dizi yapımcıları ile temasa geçerek bu konudaki hassasiyetini anlattığını söyledi.

'Yağmur Zamanı' ile temas

Show TV'de yayımlanan ve bir yetiştirme yurdunda yaşayan çocukların yaşamöykülerinin de yer aldığı 'Yağmur Zamanı' adlı dizi yapımcıları ile bakanlık danışmanlarının da sürekli temasta olduğunu anlatan Çubukçu, bunların dışında birçok dizi yapımcısıyla görüşmeler yaptığını belirtti.

'Dizideki özürlü kız...'

Son dönemlerde yapılan dizilerde engellilere de yer veriliyor. Ancak, Çubukçu'ya göre bu konuda bazı yanlışlıklar var.

Geçen yayın döneminde ATV'de yayımlanan 'Bir İstanbul Masalı' adlı dizide duyma ve konuşma yeteneği olmayan bir genç kızın sağlıklı bir genç erkekle duygusal ilişkisine yer verildiğini belirten Çubukçu, şöyle konuştu: "Dizide bu kız yurtdışına gönderilerek konuşması ve duyması sağlandı. Tabi ki tedavi yolu aransın. Ama tedavisi mümkün olmayan birçok özürlü var. Bu durumu olduğu gibi kabullenen bir durum ortaya konulabilir. O özürlünün o şekliyle toplumda yaşayabildiği gösterilebilir. Bu da olumlu bir mesaj olur. Türkiye'de özürlü bir erkekle evlenen kadın çok görülür ancak özürlü bir kadınla evlenen erkeğe pek rastlanmaz. Dizilerde özürlü bir kadınla evli bir erkek karakterine yer verilmesi ise bu konuda topluma da güzel bir örnek oluşturabilir.

'Senaryoya müdahale yok'

Bakan Çubukçu "Dizi yapımcıları ile yaptığımız temaslarda dizilerin senoryalarına müdahale gibi bir durum söz konusu değil. Senaryo şöyle ya da böyle olsun demiyoruz. Ancak bu diziler toplumun büyük bölümü tarafından izleniyorsa bazı konularda hassas olunması gerektiğini düşünüyorum. İzleyenler dizilerden doğru bilgiler de alabilmeli. Bu dizilerdeki karakterler çoğu zaman izleyenler için bir model oluyor. Bu nedenle özellikle kadın kahramanlar için belirlenen rol model çok önemli. Önümüzdeki günlerde televizyon kanallarının yöneticileri ile dizilerin dışında genel yayın politikalarının değerlendirileceği toplantılar yapmayı planladık. Başta şiddet olmak üzere özellikle kadınları ve çocukları olumsuz etkileyecek programlardan kaçınılması toplum sağlığı açısından çok önemli" diye konuştu.

Haber: Yurdakul Şimşek
Kaynak: