BIST 9.872
DOLAR 32,48
EURO 34,83
ALTIN 2.451,42
HABER /  GÜNCEL

TUVTÜRK İstanbul'da bir gerçekleştirecek

TUVTÜRK, motosiklet kullanımının yoğun olduğu yerlere 'Motosiklet muayene istasyonları' kuracak

Abone ol

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED)'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TUVTÜRK, motosikletler için yeni bir proje geliştirdi.

Proje kapsamında şehrin merkezi noktaları ile motosiklet kullanımının yoğun olduğu yerlere 'Motosiklet muayene istasyonları' kurulacak. Kurulacak bu istasyonlar, yalnızca motosikletlere hizmet verecek. Proje kapsamında ilk motosiklet istasyonu İstanbul'da faaliyete geçecek. Bunun için TUVTÜRK, İstanbul'da Asya ve Avrupa yakasında iki noktada olmak üzere istasyonlar hazırlamaya başladı. Proje daha sonra motosiklet kullanımının yoğun olduğu Muğla, Antalya ve Mersin gibi güneydeki illere doğru yaygınlaştırılacak.

Motosiklet kullanıcılarının şehrin uzak noktalarındaki muayene istasyonlarına ulaşım sorunu nedeniyle gitmekte zorlandığını söyleyen Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Başarı Erbaş, şehrin merkezi noktalarına kurulacak muayene istasyonları sayesinde bu sorunun ortadan kalkacağını belirtti. Kontrollerin motosiklet muayenesinin gerçekleştirilebileceği özel ekipmanlarla donatılmış istasyonlarda yapılacağını kaydeden Erbaş, "Güvenli bir yolculuk için tüm motosikletlerin düzenli aralıklarla muayenesinin yapılmış olması gerekiyor. Hatta muayene kaçağı oranını azaltmak için muayenesi yapılmamış motosiklet satışının yasaklanması lazım." dedi.

"TÜRKİYE'DE BİN KİŞİYE 30 MOTOSİKLET DÜŞÜYOR"

Türkiye'de resmi rakamlara göre 2 milyon 483 bin motosiklet kullanıcısı olduğunu ifade eden Erbaş, "Motosiklet kullanımının artması hem ekonomi hem de çevre açısından son derece önemli. Çünkü motosiklet bireysel ulaşımda bir otomobilin dörtte biri kadar yer kaplar ve aynı oranda daha az egzoz gazı çıkarır. Yüksek akaryakıt fiyatının toplumun birçok kesimini etkilediği bu günlerde motosiklet buna da çözüm olabilir. Çünkü bir motosiklet trafikte bir otomobilin sadece üçte biri kadar yakıt tüketir. Ayrıca park sorunu da yaratmaz. Bu nedenle motosiklet kullanımının desteklenmesi gerekir." önerisinde bulundu.

Dünyada motosiklet kullanımının giderek arttığını dile getiren Erbaş, "Türkiye'de her bin kişiye düşen motosiklet sayısı sadece 30 adet. Bizim gibi bir Akdeniz ülkesi olan İtalya'da bin kişiye 181, İspanya'da 105 motosiklet düşüyor. Yine komşumuz Yunanistan'da bin kişiye düşen motosiklet sayısı 97. Dünya bu işin önemini anladı. Türkiye'de de yapılacak birkaç küçük düzenleme ile motosiklet kullanımı artacaktır." ifadelerini kullandı.