BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.469,80
HABER /  GÜNCEL

Tütün üreticisine müjde geldi

Tütün üreticisine Ankara'dan sevindirici bir haber geldi. Devlet bir yıl daha tütün alımı yapma kararı aldı.

Abone ol

İNTERNETHABER
Zübeyir KINDIRA - ANKARA


Tütün üreticisine bütçe TBMM bütçe plan komisyonunda geldi. Komsiyonda grüşülen tütün ve alkol piyasası düzenleme kurulu teşkilet yasasını öneregeyle tekelin 1 yıl daha üreticiden tütün alması ibaresi eklendi.

Devlet bakanı Murt Başesgioğlu , "Bu hükümümetimizin bir politikasıdır bir yıl daha alım yapacağız üreticimizi destekleyeceğiz" dedi.

CHP ve MHP'li üyelerin 5 yıl daha alım yapılması önergesi kabul görmedi.

TÜTÜNDE BİR YILLIK ALIM KARARI ÇIKTI

Tekel 2002 yılına kadar tütün üreticisinden destekleme adı altında ürün alıyordu bu tarihten sonra destekleme alımı kaldırıldı. Ancak Her yıl çıkartılan bir maddelik yasalarla bu tarihe kadar üreticiden tütün alımına devam edildi. Son olarak da bugün TBMM plan bütçe komisyonundan bir yıllık alım kararı çıktı.

TEKEL BU YIL 35 BİN TON ALIM YAPACAK

Tekel'in ihtiyacı olan üç yıllık tütün miktarı 72 bin ton ancak tekel şuanda stoğunda yaptığı alımlar nedeniyle 200 bin ton tütün bulunduruyor. Bu yıl yapılacak alım 35 bin ton civarında olacak bu alım için 150 milyon YTL devletin kasasından para çıkacak. Ancak özelleştirildiği için ve şirket statüsüne dönüştürüldüğü için tekel bu parayı ödeyemeyecek bu nedenle, önergeye bu ödemenin maliye yada hazine tarafından yapılması hükmü de eklendi.

TASARI KOMİSYONDAN GEÇTİ

Öte yandan görüşülen tütün ve alkol yasası düzenleme kurulu yasa tasarısı komisyonda önergelerle değiştirilerek kabul edildi.