BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.323,95
HABER /  EKONOMİ

TÜSİAD'tan iş çevrelerine çağrı

TBMM Genel Kurulu'na yakın zamanda gelmesi beklenen İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı'yla ilgili TÜSİAD'tan açıklama geldi.

Abone ol

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, tüm işverenler, çalışanlar ve kamu kesiminin işbirliğiyle, önleyici tedbirleri geliştirerek, güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarının yaratılması ve Türkiye'nin iş güvenliği sicilinin düzeltilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Boyner, iş kazalarına ilişkin yazılı açıklamasında, hemen her gün, ölüm ve ciddi yaralanmalarla sonuçlanan bir iş kazasının gündeme geldiğini savundu.

Güvenlik ve sağlığa ilişkin yaşamsal unsurların göz ardı edilmesi ve insan yaşamının tehlikeye atılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade eden Boyner, iş kazalarının çoğunun bilinçsizlik ve ihmalden kaynaklandığına işaret etti.

Bu kazaların önlenebilir nitelikte olmasının, bir zihniyet sorununu gösterdiğine dikkati çeken Boyner, bu sorunu çözebilmek için iş sağlığı ve güvenliği konusunun zihniyet, altyapı, uzman insan kaynakları ve mevzuat gibi tüm boyutlarıyla ele alınması gerektiğini vurguladı.

DİKKATE ALIN

Boyner, şunları kaydetti:

''Tüm işverenler, çalışanlar ve kamu kesiminin işbirliğiyle, önleyici tedbirleri geliştirerek, güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarını yaratmak ve Türkiye'nin iş güvenliği sicilini düzeltmek zorundayız. Meclis Başkanlığı'na sunulan ve yakın zamanda genel kurul gündemine gelmesi beklenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı için işçi ve işveren örgütlerinin önerilerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu tasarının kamu, işçi ve işveren örgütlerinin işbirliğinin bir yansıması olarak yasalaşmasını umuyoruz. Ancak mevzuatın tek başına yeterli olmadığını hatırda tutmak gerekiyor. Aynı zamanda mutlaka iş güvenliğiyle ilgili eğitimler verilmesi, tecrübe ve bilgi paylaşımı ile bilinç düzeyinin artırılması, denetimlerin etkili kılınması ve kayıt dışı çalışmanın önüne geçilmesi gerekiyor.

HERKESİ DÜŞÜNMELİYİZ

TÜSİAD olarak sadece kendi iş yerlerimiz değil; ekosistemlerimizde yer alan tedarikçilerimiz veya bayilerimiz gibi tüm iş paydaşlarımızın da iş sağlığı ve güvenliği konusuna bu anlayışla yaklaşmasını önemsiyoruz.''