BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Açe'de kaygılı sandık başı

Endonezya'nın Açe eyaletine geniş özerklik tanıyan barış anlaşmasından sonra ikinci kez seçimler yapılıyor. Oylama sonrasında seçim rekabetinin şiddete dönüşmesinden endişe ediliyor.

Abone ol

Endonezya'nın Açe eyaletinde 30 yıllık iç savaşa son veren anlaşmadan bu yana ikinci kez sandık başına gidildi.

Seçmenler geniş özerkliğe sahip eyaletin yeni valisini seçiyor, ayrıca belediye başkanları ve diğer yerel yöneticiler belirleniyor.

Bölgenin şimdiki valisi İrvandi Yusuf seçimlerde yeniden aday oldu.

Karşısındaki favori aday ise genelde eski isyancıların desteklediği Zeyni Abdullah.

Bölgedeki BBC muhabiri Karişma Vasvani bu iki isim arasındaki sert rekabetin seçimden sonra şiddete dönüşmesinden endişe edildiğini söylüyor.

Pekçok gözlemci de seçimlerin sakin geçeceği görüşünde -- ancak sonrasında iki adayın ve destekçilerinin sonucu kabul edip etmeyeceğine dair endişeler var.

Özellikle ücra bölgelerde pekçok köy muhtarı doğrudan ya da dolaylı tehditler aldıklarını fakat bunları polise bildirmeye cesaret edemediklerini söylüyor.

İki trajedi

Muhabirimize göre Açe hala iki trajedinin yarattığı travmadan kurtulmaya çalışıyor: 30 yıl süren iç savaş ve 2004'te yaşanan, 170 bin kişinin yaşamına mal olan tsunami.

Vasvani'ye göre pekçok Açeli, 2005'te imzalanan barış anlaşmasının hala kırılgan olduğu eyalette oylarını istikrar umuduyla kullanıyor.

Adaylardan çoğu kampanyalarında şeriatı öne çıkardı. Ancak gözlemciler halkın başlıca kaygılarının barış, istikrar ve ekonomik büyüme olduğunu söylüyor.

Endonezya dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi ancak şeriatla yönetilen tek bölgesi Açe.