BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Bu ilçede mülkü olan yaşadı!

Tarihin ilk finans merkezi İstanbul'da yapılacak Uluslararası İstanbul Finans Merkezi'nin inşaat çalışmaları başlarken, bölgede inşaat patlaması da yaşanmaya başlandı.

Abone ol

''Ataşehir Finans Merkezi'' olarak bilinen, ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye'de bulunan İstanbul Finans Merkezi'nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, inşaatlar da hızla yükseliyor.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin ilk etapta master planının hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Kurum, kitapçığın siluetten mimari tasarıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından leed sertifikasına, çevre düzenlemesinden altyapı bağlantılarına kadar birçok konuyu içerdiğini ifade ederek, uygulama projelerinin bu kitapçık doğrultusunda olacağını, her projeye master plan doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay vereceğini kaydetti.

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatına başlandığını, zemin etüt çalışmaları devam ederken inşaatın hızla yükseldiğini anlatan Kurum, projede otel ve rezidansların olduğu bölümün hafriyatının tek elden yapılacağını, 3 ay içinde buranın ihalesinin gerçekleştirileceğini ve inşaatlara başlanacağını bildirdi.

PARANIN MERKEZİ OLACAK

Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, ''Hem yakın Avrupa, hem de Orta Doğu'ya hitap eden bir finans merkezi olmasını hedefliyoruz. Burası güvenli bir liman. Buradaki finans merkezi sadece Türkiye'deki parayı değil, o bölgelerdeki parayı da yönetecek. Burası paranın merkezi olacak'' diye konuştu.

Kurum, Finans Merkezi'ne devlet bankalarından Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) alt kuruluşlarının burada yer alacağını, yurt dışındaki fonları yöneten büyük bankaların da finans merkezinde yer alma talepleri bulunduğunu anlattı.

Finans merkezine ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma ile sağlanacağını ifade eden Kurum, ''Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor. Bu kadar çalışanı toplu ulaşımla buraya getiremezsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir bağlantı hattı planlıyor. Bu hat finans merkezinin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak'' şeklinde konuştu.

İstanbul Finans Merkezi'nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, ''2004'te metrekaresi 1.500 liraya satılan yerler şu anda 4.500 lira. Buraya yatırım yapan kira geliri için yapmıyor, insanlar bu geleceği görüyor. Bu istikrar devam ettiği sürece metrekare fiyatlarının yakın zamanda 10 bin liraları aşacağını, ileride 15-20 bin liralara kadar gideceğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Kurum, ''2,5-3 milyar dolar para İstanbul Finans Merkezi'nin inşasına harcanacak'' dedi.

SÖYLENTİLER NEYE NEDEN OLDU?

Bu arada, ''aynı anda yapılacak Türkiye'nin en büyük inşaat projesi'' olması beklenen İstanbul Finans Merkezi'nin çevresinde, yaklaşık 4 yıl önce başlayan ''söylenti haberleri''nden bu yana büyük değişim yaşanıyor.

BDDK, SPK, İMKB, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın da yer alacağı Finans Merkezi Projesi ile ilgili haberler, başta Site ve Barbaros mahalleleri olmak üzere Ümraniye ve Ataşehir ilçelerinde faaliyet gösteren esnafta beklenti yaratırken, çevre sakinleri de artacak nüfus ve trafikten endişe duyuyor.

Finans Merkezi çevresinde birbiri ardına yükselen markalı konut ve ofis projeleri, İstanbul'luları bölgeye çekerken, söylentilerden bu yana her geçen yıl bölge ve çevresindeki gayrimenkul fiyatları katlanarak arttı. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların bölgeye yönelmesi, müteahhitler ve emlakçılar için de yeni bir umut kapısı oldu.

Bölgede arsa fiyatlarında son 3-4 yılda birkaç kata varan artışlar yaşanırken, özellikle Ümraniye'deki Site ve Ataşehir'deki Barbaros ve Mustafa Kemal mahalleleri de müteahhitlerin uğrak yeri oldu. İki mahalledeki gecekondular, çok katlı yapılara dönüşmeyi bekliyor.

DÜKKAN BULAMAYAN GECEKONDU MAHALLESİNE İNDİ

Finans Merkezi'nin bölgede yaratacağı ekonomik canlılığın yanı sıra ''kentsel dönüşüm'' adı altında olmasa bile bazı mahallelerdeki çarpık yapılaşmaya da son vermesi bekleniyor.

Son dönemlerde Ataşehir'de alışveriş merkezleri ve kiraların yüksek olduğu ana caddelerde kiralık dükkan bulamayan bazı perakende zincirlerinin de gecekonduların bulunduğu sokak aralarına inmek zorunda kalması dikkati çekiyor. Söz konusu zincirlerin müşterilerinin büyük çoğunluğunu çevredeki ofis ve konut projeleri oluşturduğu için motosikletli kurye servis tercih ediliyor.

Arsa ve kira fiyatlarının en çok arttığı Site, Barbaros ve Mustafa Kemal mahallelerinde ise farklı bir heyecan yaşanıyor. Site ve Barbaros'un bir bölümü ile Mustafa Kemal Mahallesi'nin tamamı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden beklenen 1/5.000'lik imar planının çıkması ile bölgedeki ekonomik canlılığın daha da artması bekleniyor.

İNŞAAT PATLAMASI

İstanbul Finans Merkezi arazisinin bulunduğu Site Mahallesi Muhtarı Cuma Kara, söylentilerden bu yana emlak fiyatlarında birkaç katlık artış yaşandığını ifade ederek, ''İmarın olduğu yerde aşırı derecede inşaat patlaması var. Ancak çarpık bir yapılaşma söz konusu. Yapılan binaların otoparkları yok, çevrede sağlık ocağı, okul, yeşil alan ve sosyal yapılar yetersiz. Buraya gelecek nüfusu düşündüğümüzde büyük sorunların yaşanacağını tahmin ediyorum'' şeklinde konuştu.

Kara, mahallede nüfusun son 3 yılda iki kat artarak 28-30 bine çıktığını belirterek, Mustafa Kemal Mahallesi'nden Site Mahallesi'ne katılan bölüme imar çıktığını, bu nedenle söz konusu alandaki yapılaşmanın dikkati çekici boyutlara vardığını söyledi.

Mahalle ve çevresinde çok sayıda iş merkezi kurulduğunu ve kurulmaya devam ettiğini anlatan Kara, gecekonduların da olduğu mahalleye müteahhitlerin son dönemde büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

ARSA TOPLAYAN MÜTEAHHİTLER

Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersin de Ataşehir'in 17 mahallesi arasında en problemli olarak gördüğü Barbaros'un bir bölümünde ''tamamen elit'' denilebilecek kesimin yaşadığını, bir bölümünde de 7 yaşına geldiği halde kimliği bulunmayan insanların geçim sıkıntısıyla boğuştuğunu ifade etti.

Ersin, mahallede imar sıkıntısı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Mahallenin bir yüzünde 64 katlı plana, bir yüzünde de 3,5 kata kadar izin var. İmar çıkarsa burada kentsel dönüşüm olmayacak. Bazı mahalleli, birkaç katlık fiyat artışını fırsat bilerek gecekondularını müteahhitlere satıp Gebze ve Darıca'ya taşındı. Çok sayıda arsa toplayan müteahhit var. Müteahhitler gelip sokaklara dağılıyor, vatandaşlarla sürekli toplantılar yapıyorlar.''

Barbaros Mahallesi'nde hizmet sektöründeki gelişimin de dikkati çektiğini ifade eden Ersin, ''3 yıl önce mahallemizde bir ATM bile yoktu. Şu anda tüm bankalar ve birçok süpermarket bulunuyor. 3 yıl önce yaklaşık 13 bin olan nüfus şu anda 45 bine çıkmış durumda'' diye konuştu.

ÇİVİ DAHİ ÇAKAMIYORUZ

Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı Selma Akkaya ise mahallenin hiçbir yerinde imar olmadığını savunarak, ''Çok fazla müteahhit geliyor, evleri geziyor. Mustafa Kemal, İstanbul'da 1/5.000'lik imar planları çıkarılmayan tek mahalle. İmara kapalı olduğu için çivi dahi çakamıyoruz'' şeklinde konuştu.

Mahallede arsa fiyatlarının son birkaç yılda arttığına işaret eden Akkaya, imarın çıkması halinde bu artışın 10 kat kadar yükselebileceğine dikkati çekti.

Akkaya, yapılaşma olmadan mahallede büyük bir hareketliliğin olmayacağını savundu.