BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,82
ALTIN 2.442,11
HABER /  EKONOMİ

TÜSİAD'dan Merkez Bankası çıkışı

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, Merkez Bankası'yla ilgili süren tartışmalara katıldı. Symes, kafa karışıklığı giderilmeli uyarısında bulundu.

Abone ol

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının önemine vurgu yaptı ve ekledi:

"İş dünyasının kafasını karıştıran gelişmelerin bir an önce sonlandırılmasını diliyorum."

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Küresel Ekonomik Beklentiler 2015: Mali Hareket Alanı Yaratmak ve Kullanmak" Konferansı'ndaki konuşmasında Merkez Bankası tartışmalarına değindi.

Başaran-Symes şunları söyledi:

"TÜSİAD olarak daha önce de vurguladık; Merkez Bankaları refah yaratamazlar. Merkez bankalarının ana görevi fiyat istikrarıdır. Burada belki gündemle ilgili bir tespit yapmak lazım. Bağımsız kurumlarımızın bağımsızlığını TÜSİAD olarak önemsiyoruz. Bu kurumların bağımsızlığının Türkiye ekonomisi için önemini burada bir kez daha altını çiziyorum. Bu konuda TÜSİAD’ın görüşü hiçbir şartta değişmeyecektir. Dolayısıyla ülkemizde son dönemde bu yöndeki, kamuoyunun, iş dünyasının kafasını karıştıran gelişmelerin de bir an önce sonlandırılmasını şahsen ve TÜSİAD olarak diliyorum. Büyümenin, elbette nitelikli ve sürdürülebilir bir büyümeden bahsediyorum, günün sonunda üretkenliğe, yani Toplam Faktör Verimliliği’ne, ve üretkenliği artırabileceğimiz politika araçlarına da sıkı sıkıya bağlı olduğunu bir kez daha belirtmek isterim."

FED'İN FAİZ ARTIŞI OLAĞANÜSTÜ ETKİ YARATMAZ

Fed'den gelecek olası faiz artışıyla ilgili de konuşan Başaran-Symes şöyle devam etti:

"ABD faiz oranı hikayesi önümüzde önemli bir hikaye olarak duruyor… Bu konu etrafında fazlaca spekülasyon var; gündemleri de önemli şekilde işgal ediyor. Bugünlerde, Fed'in “faizi artırabilirim, artırmaya yakınım, artırma ihtimalim güçlü” gibi olasılıklar ekseninde dolaşan açıklamaları bile oynaklığın kendiliğinden önemli bir nedeni gibi gözüküyor. Hepimiz sürekli, neredeyse işimizi gücümüzü bırakıp Fed'in “ne gün” “ne oranda” faiz artıracağını bekler olduk… İşin açıkçası, bu muhtemel artışın da sınırlı bir oranda gerçekleşeceği noktasından hareketle, etkisinin de olağanüstü bir sonuç doğurmayacağını düşünüyorum."