BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD Başkanı istifa etti

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz görevinden istifa etti. İstfa kararı 43 yıllık TÜSİAD tarihinde bir ilk. TÜSİAD'ın daha önceki hiçbir başkanı görevinden istifa etmemişti.

Abone ol

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yıldız, istifa etti.

İstfa kararı 43 yıllık TÜSİAD tarihinde bir ilk. TÜSİAD'ın daha önceki hiçbir başkanı görevinden istifa etmemişti.

17 Ocak 2013 tarihinden beri TÜSİAD başkanı olarak görev yapan Yılmaz istifa gerekçesinin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı 'Sütaş ile ilgili çıkan haberlerin TÜSİAD'a zarar vermesini engellemek' olarak açıkladı.

Basında yer alan haberlerde Sütaş yönetiminin çalışanların e-devlet şifrelerini zorla temin ederek sendikaya üyelik başvurusu yapıp yapmadıklarını kontrol ettiği ve sendikala başvuran işçilerin ise işten çıkarıldığı iddia edilmişti.

Bursa-Karacabey ve Aksaray'daki Sütaş fabrikalarındaki 56 çalışanın işe iadesi için fabrika önünde eylem yapan işçilere karşı ise, şirket yönetiminin eylem alanına gübre döktürdüğü iddiası gündeme gelmişti.

Tekgıda-İş sendikasının internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, "Sütaş işçisi müdürlerinin ve sorumlularının hakaretlerini duymak istememektedir. Sütaş işçisi emeğe ve insana saygılı bir çalışma hayatı istemektedir" denilmişti.

Muharrem Yılmaz ise, iddialara yanıt verdiği yazılı açıklamasında "Burada yaşadığımız durum, bir takım kötü niyetli kişilerin işyerinde işçi üzerinde baskı kurarak onları yöneticileri ve arkadaşları ile; diğer yandan da sendika karşıtı olduğu algısı yaratarak işvereni kamuoyuyla karşı karşıya getirmeye çalışmasıdır" dedi.

Yılmaz ayrıca çalışanların sendikalaşarak haklarını aramak istediği durumlarda şirket yönetiminin buna karşı çıkmadığini söyledi ve "bunu özgür iradeleri ile sağlayacakları ortam da mevcuttur" dedi.

'Vatana ihanet' tartışması

İstifa eden TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, daha önce 17 Aralık sürecinin ardından yaptığı yorumlarla gündeme gelmişti. Ocak ayındaki bir konuşmasında hükümetin yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası tavrını eleştiren Yılmaz, böyle bir ülkeye yabancı sermaye gelmeyeceğini söylemişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, "Kalkıp da TÜSİAD'ın Başkanı küresel sermaye gelmez ifadesi kullanamaz. Bu cümleyi kullanıyorsa bu vatana ihanettir" demişti.

Daha sonra Muharrem Yılmaz sözlerinin arkasında olduğunu ifade etmiş ve ülkede yaşananları "kazananı olmayan bir kavga" olarak nitelemişti.