BIST 9.998
DOLAR 32,35
EURO 34,89
ALTIN 2.405,34
HABER /  POLİTİKA

Türkten Öymene Dersim cevabı

CHP'li Öymen'in Dersim isyanını anlatırken sarfettiği sözler tepki çekti. DTP lideri Ahmet Türk Öymen'e cevap verdi.

Abone ol

Türk, sorunun halkın yararına çözülmesi durumunda, 3 ay içinde ülkenin gündeminden silahların kalkacağını ifade etti.

CHP'li Onur Öymen'in analar ağlasın anlamındaki sözleri DTP'de infiale yol açtı. Demokratik açılımın konuşulduğu Genel Kurul'da DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, Öymen'e kürsüden sert cevap verdi..

Türk "katliamcı politikaları hükümete açıkca çözüm yöntemi olarak önerenler bunun hesabını halkımıza verecektir" diye konuştu.

İşte Türk'ün o açıklamaları:

MUNZUR ÇAYI KIZILA BOYANDI

-Munzur suyunun nasıl kızıla boyandığını resmi tarihçiler yazmasa da halk tarafından kuşaktan kuşağa aktarılan gerçekler sayesinde bugün halen tartışılıyor, konuşuluyor.

-O dönemde yaşananların üstü örtüldüğü yetmezmiş gibi bugün bile aynı zihniyetin temsilcileri çıkıp bu yöntemleri bir daha uygulamaktan söz etme cesaretini gösterebiliyorlar.

-O dönemin sorumlu siyasetcilerini nasıl etkisiz hale getirdilerse, şimdi de aynı mantığını devam ettirmek isteyenler olduğunu çok iyi görüyoruz.

HESABINI HALKIMIZA VERECEKTİR

-Açıkca bilinmesi gerekir ki bir daha böylesi hiç bir zihniyet toplumumuza benzer acıları yaşatmaya gücü yetmeyecektir.

-Katliamcı politikaları hükümete açıkca çözüm yöntemi olarak önerenler bunun hesabını halkımıza verecektir. Bundan emin olmanızı istiyorum.

-O dönemlerde sorunların üstüne şiddetle gidildi. Tepkilerin nedeni doğru analiz edilmedi. Bunlar yapılmış olsaydı 40 bin ölüden binlerce faili meçhul cinayetlerden, boşaltılmış 3 bin köyden söz etmeyecektik.

BİRAZ EMPATİ YAPIN

-Biraz empati yapın. Biri yeryüzünde Türkçe diye bir dil yok dese ve çocuğunuza zorla Kürtçe öğretmeye kalksa, bu yanlışın sürmesi eminim tüylerinizi diken diken eder. Kendinizi eşit yurttaş olarak hissedebilir misiniz?

-İnsanın kendi ülkesinde, kendi anavatanında kendi dilinin yok sayılması nasıl bir travma yaratır. Bunu anlayabilir misiniz? Hiç değilse onurumuzu korumak için bu politikalara karşı çıkıyoruz. Aynı şekilde Kürtlerin de tarihinin, sanatının, edebiyatının olduğu bir gerçektir.

DERİN DEVLET DEMEK BİLE SUÇTU

-Bölge halkı yapılanları şikâyet edecek bir savcı, bir hâkim bulamıyordu. Kirli politikaların devlet içinde devletçikler oluşturduğunu biz 20 yıldır bunu söylüyoruz. Derin devlet demek bile suçtu.

-Susurluk, Şemdinli ve Ergenekon ortaya çıkmadan önce bunların namlularını ensemizde hissederek yaşamaya gayret gösterdik. Halkın barışta ısrarcı olmasını bir erdem olarak görüyoruz. Bunlar devleti ele geçiren ittihatçı ekip ve onun devamı olan zihniyetlerdir.

-Ortak dili Türkçedir. Türkçe olmaya da devam eder. Kendi ana dilinde eğitim görenler içinde ortak dil Türkçe olur. Bizi bir arada tutan değer ortak etnik yapı olamaz. Türkiye'nin demokrasi dışında çıkış yolu kalmamıştır.

YAKLAŞIM GÖSTERİLİRSE 3 AY İÇİNDE SİLAHLAR BIRAKILIR

-Sorunun çözümü orduya havale edilmemesi umuduyla, ölümlerin durması adına süreci destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Çözüm yaklaşımı gösterilirse 3 ay içinde silahlar ülkenin gündeminden kalkabilir. Hiç kimse bu acıları bize yaşatma hakkında sahip değildir

-Türkiye'nin demokratikleşmesi demek Ortadoğu'nun demokratikleşmesi demektir. Barış için koltuklarımızdan değil canımızdan vazgeçmeye hazırız. Barış mücadelemizi sürdürdük. Hükümeti ve muhalefeti de aldatma politikalarının bırakmaya çağırıyoruz."