BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

TÜRKLER, ÇİN SARAYINDAN KIZ KAÇIRACAK

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü, Mozart’ın dünyaca ünlü eseri Saraydan Kız Kaçırma’yı sahnelemek için Çin’in başkenti Pekin’e geldi.<br...

Abone ol

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü, Mozart’ın dünyaca ünlü eseri Saraydan Kız Kaçırma’yı sahnelemek için Çin’in başkenti Pekin’e geldi.
2013 Çin’de Türk Kültür Yılı kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri olan Saraydan Kız Kaçırma, Çin’de ilk kez sahnelenecek. Başkent Pekin’deki Ulusal Sahne Sanatları Merkezi’nde 1 ve 2 Mayıs’ta sahneye konacak eser için bugün bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Türkiye Pekin Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Bengü Yiğitgüden, Kültür ve Tanıtma Müşaviri İlknur Yiğit, Çin Kültür Bakanlığı Dışilişkiler Başkan Yardımcısı Sun Jianhua ve Ulusal Sahne Sanatları Merkezi Başkan Yardımcısı Yang Jingmao katıldı.
Toplantıda konuşan Rejisör Yekta Kara, “Bugünlerde dünyanın barışa çok ihtiyacı var. Bunun yolu kültür ve sanattan geçer” dedi.
Mozart’ın eserini Çinli izleyicilere ilk kez ulaştıran ekip olmaktan gurur duyduklarını söyleyen Kara, 231 yıldır farklı ülkelerde sahnelenen bu ölümsüz eserin, bugün bile insanlığa çok önemli barış ve hoşgörü mesajları verdiğini şöyle ifade etti:
“Pekin’de, ilk defa Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma eseri sahneleniyor ve bunu Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü sanatçıları ve çalışanları Pekin’e gelerek gerçekleştiriyor. Bu, büyük bir onur.”
Kara ayrıca, "Batı’da unutmayalım, 2. Viyana kuşatması olmuş, özellikle Avusturya’da ve genelde Batı ülkelerinde Osmanlı’ya karşı müthiş bir korku var, hem önyargı var hem husumet var. Mozart bunu yıkmış bir insandır. Çünkü Mozart bir sanatçı, insana bakış açısı çok farklı ve gerçek bir hümanist" diye konuştu.
(İHA)