BIST 10.806
DOLAR 32,21
EURO 34,96
ALTIN 2.428,16
HABER /  DÜNYA

FAZIL SAY’IN YARGILAMASI YENİDEN YAPILACAK

Piyanist Fazıl Say’ın, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçundan aldığı cezaya yaptığı itiraz üst mahkeme...

Abone ol

Piyanist Fazıl Say’ın, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçundan aldığı cezaya yaptığı itiraz üst mahkeme tarafından kabul edildi. Mahkemenin itirazı kabul etmesiyle Say’ın yargılanması yeniden yapılacak.
Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak iddiasıyla yargılanan Say, İstanbul 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme Say hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Avukatı aracılığı ile mahkemeye başvuran Say, hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Say ayrıca, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kaldırılmasını talep etti.
İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararında direnmesi üzerine itiraz, UYAP üzerinden İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İtirazı değerlendiren mahkeme, İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının Yargıtay yolunun kapalı olması, bu kararın sanığın aleyhine olması, sanığın herhangi bir suç işlemesi durumunda hapisle cezalandırılma yoluna gidileceği ve cezanın para cezasına çevrilemeyeceğini öngörerek verdi.
Yargılamada sanık Say ile ilgili verilen "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararından önce sanığa haklarının ayrıntılı bir şekilde anlatılmadığı ve bu kararın sanığın aleyhine netice doğurduğunu da belirten mahkeme, bu nedenle usulü eksiklikler nedeniyle itirazı kabul etti.
Dava dosyası İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’ne geri gönderildi. İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, Fazıl Say davasını yeniden görecek. Mahkemenin yeniden yapılacak yargılama sırasında üst mahkeme Say’a hükmün açıklanmasının geri bırakılması hususunu detaylı bir şekilde anlattıktan sonra karar verecek.
(İHA)