BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  GÜNCEL

Türkler Avrupa'ya vizesiz gidebilecek mi?

Avrupa Parlemantosu Çarşamba günü bir kez daha Türkiye'ye karşı ciddi bir sınav ile karşı karşıya. AP, yıllardır Türkiye ile gündemde olan ancak bir türlü karara bağlanamayan vize konusunu görüşecek.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören tavsiye kararını çarşamba günü AP Genel Kurulu'nda görüşecek.

Türk vatandaşlarına vizesiz seyahati sağlayacak tavsiye kararının yer aldığı üçüncü raporun Genel Kurul'da görüşülmesi kararı, bugün belirlenen AP Genel Kurulu final ajandasına da eklendi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun 4 Mayıs'ta yayımladığı rapor, bugün AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alındı.

Komite üyeleri, raporun AP hukukuna uygun olup olmadığını incelemek amacıyla, AP Hukuk Servisi'nin görüşünü aldı. AP Hukuk Servisi'ne göre, Türkiye ve AB arasında imzalanan anlaşma ve AB Komisyonu'nun tavsiye kararında hukuki açıdan bir sakınca bulunmuyor.

AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi üyeleri, anlaşma ve raporun hukuki bir yaptırımı olup olmadığı hakkında soru işaretleri bulunduğunu, ayrıca varılan anlaşmanın siyasi hedeflere göre belirlenmiş bir karar olduğu eleştirilerini getirdiler.

Geçen hafta AB Komisyonu'nun tavsiye kararından hemen sonra bir araya gelen AP Başkanı Martin Schulz ve grup başkanlarından oluşan Başkanlar Konferansı kararı değerlendirmiş ve "Türkiye'yle vize serbestisi konusunda başarılı bir sonuç elde edilmesine yapıcı katkıda bulunmaya hazırız. Ancak parlamento prosedürlerinde bir kısayol olmayacak." ifadesini kullanmıştı.

Açıklamada, Komisyon'un Parlamento'yu tüm şartların yerine getirilmediği konusunda bilgilendirdiği, "Tüm şartlar tamamen karşılanana kadar ve AB Komisyonu, Parlamento'ya bu konuda yazılı garanti verinceye kadar çalışmalar devam etmeli ama komiteye sevkin gerçekleşmeyeceği" ifade edilmişti.

Geçen hafta Brüksel'de açıklanan ve Türk vatandaşlarına vizesiz seyahati öngören yol haritasına dair yayımlanan üçüncü raporda, Türkiye’nin 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilmişti.
Rapora göre Türk vatandaşları, haziran ayından itibaren Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilecek.