BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.427,93
HABER /  GÜNCEL

Türkler Almanyada misafir

Gerçekten de sevsen farketmez. Dil bilmeden Almanya'ya giriş yasak..

Abone ol

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, tartışmalı göç yasasını onayladı ve yasa yürürlüğe girdi. Artık Almanya’ya evlenerek, yani aile birleşimi yoluyla gelmek isteyenlerin önce Almanca bilmesi gerekecek.

AB vatandaşları ile Avustralya, İsrail, Japonya, ABD gibi ülkelerin göçmenleri için ise bu şartlar aranmayacak. Yasanın Türkler’i hedef aldığını, ayrımcılık yaptığını, insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Almanya’daki Türk kuruluşları ve Türk kökenli milletvekilleri, bu iddialarını mahkemede kanıtlamak için bir örnek vaka bekliyor.

TÜRKLER ARTIK ‘MİSAFİR’ GİBİ

Göç yasası sayesinde artık eskiden olduğu gibi süresiz değil de, süreli oturma izni verilecek. Bunu süresize çevirebilmek için de kazanca tabi olmaları gerekcek. Bu da gençlerin entegrasyonu açısından olumsuz. Çünkü kendinizi bir yere ‘ait’ hissetmek için, önce orada rahatça ikamet edebileceğinizi bilmeniz gerek. Bu yasa, birçok Türk gencini ‘misafir’ konumuna düşüyor.

Almanya, “16-23 yaşındaki çocukları vatandaşlığa geçirmeyeceğim, ya önce eğitimini bitir, ya da paranı kazanmaya başla” diyor. “Herkes değil, kendini ispatlayan Alman vatandaşı olabilir” diyor. Alman vatandaşlığı elitleşiyor. “Burada yaşayan 3 milyon Türk’ü değil, kalifiye Türkler’i istiyoruz’ diyorlar.”
YASA NE GETİRDİ?

Almanya’ya aile birleşimiyle gelmek için vize başvurusu yapan Türk vatandaşlarından minimum 300 kelimelik Almanca bilgisi istenecek. Bu mülakatı geçemeyenlere giriş izni verilmeyecek.

Süresiz oturma iznini garantileyebilmek için ya kişinin kendisinin, ya da ailesinin ekonomik özgürlüğünü kanıtlaması şart. En az ayda 1200 - 1300 Euro maaşı kanıtlamak şart.

Sosyal yardım alanlara süresiz oturma izni verilmeyecek.

Almanya’da yaşamalarına rağmen iltica talepleri reddedilenlerin iş bulamamaları durumunda sınır dışı edilmeleri öngörülüyor.

Almancayı Almanya’da belirli süre içinde öğrenmeyenlerin, oturma izinlerinin iptali de söz konusu.

Göçmenlerin uyum kurslarına katılması zorunlu hale getiriliyor. Kurslara katılmayanlara para cezası verilecek.