BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.404,63
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'yi sarsacak skandal!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nün yürüttüğü bir soruşturma halk sağlığını hiçe sayan bir skandalı ortaya çıkarttı.

Abone ol

Türkiye'de baz istasyonlarının kurulumunda şart koşulan Elektromanyetik Alan Şiddeti Ölçümü yaparak 'olur veren' 4 firmanın yetki belgesi iptal edildi.

Firmaların yerinde ölçüm yapmadan rapor düzenledikleri tespit edildi. İki firmanın ise rapor bilgilerinde sehven hata yapıldığı tespit edilerek firmalara hatalarını düzeltmeleri için 1 ay süre verildi.

ONBEŞE YAKIN FİRMAYA BELGE VERİLMİŞTİ 

Mobil iletişim cihazlarının kullanınımının üst seviyeye çıkmasıyla Türkiye'de de 2011 yılında baz istasyonlarının kurulumu için firmalara, istasyonların yaydığı Elektromanyetik Alan Şiddeti'nin Türkiye standardı olan 10 volt/metre'yi geçmediğine dair ölçüm belgesi alması şartı getirildi. Bu ölçümleri yapmaları için ise onbeşe yakın firmaya Ölçüm Yetki Belgesi verildi.

Ama Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun bu firmalarla ilgili bir soruşturma başlattı ve soruşturma geçtiğimiz Mart ayında karara bağlandı. Soruşturmada ortaya çıkan gerçekler ise baz istasyonları kurulumunda halk sağlığının hiçe sayıldığını gözler önüne serdi.

YERİNDE ÖLÇÜM YAPMADIKLARI TESPİT EDİLDİ

Şikayet üzerine ölçüm yetki belgesi olan 6 firma hakkında yerinde ölçüm yapmadıkları gerekçesiyle açılan soruşturmada 4 firmanın yetki belgeleri iptal edildi. Merttel Elektrik Proje Taah. ve Ölçüm Sis. Tele. Tic. Ltd. Şti,, ABS Alarm ve Bilgisayar Sis. San ve Ticaret A.Ş, Akost Bilişim Teknolojileri İç ve Dış Ticaret Şti. Nev Başar Telekominikasyon ve Elektronik Haberleşme Hizmetleri İthalat ihracat Sanayii Ticaret Ltd. firmalarının ölçüm yetki belgeleri bir daha verilmemek üzere iptal edildi. İki firmanın ise belgelerinde yapılan hataların ise sehven yapıldığına kanaat getirilerek bu firmalara da düzeltme yapmaları için bir aylık süre tanındı.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI 

Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik alan değeri Dünya Sağlık Örgütü tarafından 41 volt/metre olarak uygulanıyor. Türkiye’de ise bu değer cihaz başına 10 volt/metre olarak belirlenmiş.İsviçre’de 4 volt metreye kadar düşüyor. Baz istasyonları için en katı uygulamaları İsviçre ve Lüksemburg yapıyor. Bu iki ülkede sınır 4 volt metre. Bulgaristan, Polonya, Rusya, İtalya gibi ülkelerde bu değerler 6.1 volt metre ile sınırlandırılmış. Yunanistan’da ise 32.9 volt metre.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) hazırlanan "Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmelik" 2011 yınıda Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü girdi. Yönetmelikle, işletici ve işletmeciler sabit elektronik haberleşme cihazı için güvenlik sertifikası almakla yükümlü olacağı belirtildi. Baz istasyonlarına ilişkin ölçümler, bunları kuran, montajını yapan ya da işleten kişiler yerine artık BTK veya BTK tarafından yetki verilen kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili mevzuatına göre kurulmuş özel hukuk tüzel kişilikleri tarafından yapılacak" denildi.