BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye ordunuzu lağvedin çağrısı!

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege sorununa ilişkin olarak açıklanan raporda Türkiye'den öyle bir şey istendi ki...

Abone ol

Uluslararası Kriz Grubu (ICG) tarafından Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege sorununa ilişkin olarak açıklanan raporda "Türkiye Ege Ordusu'nu lağvetmelidir" ifadesi dikkat çekti.

Raporda, "12 yıllık normalleşme sürecinin ardından Türkiye ve Yunanistan Ege'deki uzun soluklu anlaşmazlıklarını artık çözmelidir" tespiti yapıldı. Raporda şu maddalere yer verildi:

- Türkiye, Yunan adaları üzerinde savaş jetleriyle eğitim uçuşu yapmayı sonlandırır. Yunanistan, Ege'de bir anlaşma sağlanması durumunda Ege adalarının tamamını silahsızlandırır. Türkiye, Ege Ordusu Komutanlığı'nı lağveder ya da Ege'den başka bir bölgeye taşır.

- İki ülkede, eşitlik prensipi çerçevesinde düzenleme yapmaya yönelik niyetini beyan eder. Yunanistan, Türkiye'nin Ege Deniz Sahası'nın belirlenmesinde hakları olan bir kıyı devleti olduğunu resmen tanır. Türkiye de Yunanistan'ın uluslararası hukuktan gelen hakları doğrultusunda kıta sahanlığını 12 mile taşıyabilme hakkını tanır.

- Her iki ülke, 12 mil prensipi doğrultusunda kıta sahanlıklarını düzenleme konusunda görüşmeye başlar. Kıta sahanlığının çakıştığı noktalarda ise Ege Denizi'nde uluslararası gemicilik faaliyetlerini de göz önünde bulundurarak yeni bir belirlemeye gider.

- İki ülke geri kalan sorunlarını Uluslararası Adalet Divanı aracılığıyla çözmeyi taahhüt eder.