BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeye İran gazı

İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane, İran gazının Türkiye'ye ihraç edileceğini açıkladı

Abone ol

İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in davetlisi olarak gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesinde, İran gazının Türkiye'ye ihracatı konusunda yaşanan sorunlar ve ilave gaz boru hattı konusunda açıklamalarda bulundu.

İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane, Türkiye ziyareti öncesi yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin gaza ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın karşılanması için İran'ın hazır olduğunu dile getirdi. Hamane, İran'ın gerekli hazırlıklarla Türkiye'ye gideceğini ve ziyaretinde ilave boru hattı döşenmesi konusunda temaslarda bulunacaklarını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in davetlisi olarak Türkiye'ye gidecek olan Hamane, anlaşma sağlanması konusunda ümitli olduğunu dile getirdi. İran gazının Türkiye'ye ihracı konusunda yaşanan kalite ve hacim sorunlarının iki taraf arasında yapılan yazışmalar ve görüşmelerle giderildiğini ve genel olarak ciddi bir sorunun bulunmadığını kaydeden Hamane, İran'ın nükleer enerji dosyası konusunda da açıklama yaptı.

Hamane, "BM Güvenlik Konseyi tarafından herhangi bir ambargo söz konusu değil. İran'dan nükleer çalışmalarını durdurması istenmiştir. Nükleer yakıt üretilmesi ve sahip olunmasını önlenmek isteniyor. Biz de bu isteklere karşı duruyoruz ve yanlış olan, sözleşmeler dışında kalan bir uygulama yapmadığımıza inanıyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. İran İslam Cumhuriyeti, sözleşme ve anlaşmalara aykırı bir uygulama yapmamıştır. Bu şartlarda da İran'a her hangi bir ambargo uygulanacağını sanmıyorum" şeklinde konuştu.
Uluslararası ekonomi çevrelerinin yoğun ilgisini çeken ve Amerika'nın muhalefetlerine sebep olan İran gazının, Pakistan üzerinden Hindistan'a intikali projesi olan "Barış Hattı Projesi"nde sona doğru yaklaşıldığını dile getiren İran Petrol Bakanı Hamane, "3 ülke arasında yetkililer gerekli mutabakata vardılar. Fiyat konusunda da sona doğru yaklaşıldı" dedi.

Öte yandan İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane'nin, 2 gün sürecek Türkiye ziyareti kapsamında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmesi bekleniyor.