BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,92
ALTIN 2.454,33
HABER /  DÜNYA

Türkiye’nin zirvesine tırmandılar

Gümüşhaneli dağcılar Türklerin Anadolu’ya girişinin 942. yılında Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı zirvesine tırmanış gerç...

Abone ol

Gümüşhaneli dağcılar Türklerin Anadolu’ya girişinin 942. yılında Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı zirvesine tırmanış gerçekleştirdi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün katkıları, Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği’nin organizasyonu ve Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün (GÜDAK) desteği ile gerçekleşen tırmanışa 13 sporcu katıldı.
Toplam 4 gün süren tırmanışta ilk olarak genç ve yaşlı sporculardan oluşan kafile Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Çevirme köyünden yürüyüşe başladı. Akşam saatlerinde Ağrı dağı eteklerindeki 3 bin 200 metre rakımda bulunan Çevirme kampında çadır kurarak ilk geceyi burada geçiren sporcular ertesi gün 4 bin 200 metre rakımda bulunan ve oldukça kayalık bir alanda kamp kurdu.
Aynı gün gece yarısı saat 02.00’da zirve tırmanışı için harekete geçen sporculardan ikisi yüksek rakımda yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle kampta kalırken diğer 11 sporcu yaklaşık 4 bin 800 metrede buzul ve karla karşılaştı. Sporcular sabahın ilk ışıklarına denk gelen yürüyüş sırasında doğan güneşle birlikte Ağrı dağının siluetinin Doğubeyazıt ovasına düşmesiyle oluşan Türkiye’nin en büyük gölgesini de izleme fırsatı buldu.
Sıfırın altındaki soğuk hava, yüksek rakım ve zorlu parkur nedeniyle oldukça yavaş ilerleyen ekip, yabancı ve Türklerden oluşan diğer ekiplerle birlikte 4 bin 200 metre kampından yaklaşık 5 saat sonra 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı zirvesine ulaştı. Ekip burada güneşli havanın tadını çıkararak bir saatten fazla zirvede kaldı.
Gümüşhaneli sporcularla aynı gün zirve yapan ve dünyanın en iyi dağcıları arasında gösterilen Tunç Fındık’la bir süre sohbet ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektiren ekip dönüşe geçti.
Ekibin en yaşlı üyesi 68 yaşındaki emekli imam Yusuf Gözün’ün de katıldığı zirve tırmanışının ardından sporcular önce 4 bin 200 kampına, ardından da 3 bin 200 metre kampına inerek burada bir gece konakladıktan sonra Çevirme köyünde ki araçlarına ulaşarak etkinliği tamamladı.
Dağcılık İl Temsilcisi Yılmaz Şahin, çok keyifli bir tırmanış gerçekleştirdiklerini belirterek yürüyüşü Türklerin Anadolu’ya girişinin 942.yıldönümüne adadıklarını söyledi. Şahin, yürüyüşle Gençlik ve Spor Bakanlığının konuyla ilgili tüm yurtta düzenlediği etkinliklere de katkı sağladıklarını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ise kendisinin dördüncü kez Ağrı Dağına zirve tırmanışı gerçekleştirdiğini belirterek, bu yıl zirvede havanın çok güzel olduğunu, fırtınanın çok az olması ve havanın güneşli olmasıyla birlikte çok zevkli bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyledi. Akbulut, Türklerin Malazgirt Zaferi ile Anadolu’ya girişinin 942.yıldönümüne denk gelen 26 Ağustos tarihinde zirveye ulaştıklarını belirterek, “Böylesine anlamlı bir günde Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek noktasına ulaşmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Son dört yıldız çeşitlik ortalık ve desteklerle düzenlediğimiz Ağrı Dağı zirve tırmanışlarına katılan sporcularımıza ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.
(İHA)