BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  DÜNYA

Türkiye'nin tavrı Amerika'yı kızdırdı

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırım getiren tasarıya 'Hayır' demesi üzerine ABD'den açıklama geldi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde, İran'a yeni yaptırımlar getiren tasarının oylanmasında Türkiye'nin 'Hayır' oyu vermesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Burns, Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, İran'a yönelik yaptırım kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin 'Hayır' oyunun Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyeceğine' dair bir soruya, ''Göreceğiz" cevabını veren Burns, Türkiye'nin nasıl bir oy kullanacağına karar vermede bağımsız bir seçim yaptığını belirtti. Türkiye'nin çabalarına saygı duyduklarını belirten Burns, ''Türkiye'nin 'Hayır' oyuna dair, hayal kırıklığı duyduğumuz gerçeğini gizlemeyeceğim'' dedi.

Türkiye'nin, BM'nin bir üyesi olarak Konsey'de bugün alınan kararı uygulayacağına dair açıklamasını da dikkatle not ettiklerini, bunun da önemli olduğunu kaydeden Burns, Türk hükümetinin ayrıca nükleer silah sahibi bir İran'a karşı çıktığını ve İran'ın programının barışçıl yapıda olduğunu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na kanıtlaması yükümlülüğü bulunduğunu da açıkça ifade ettiğini dile getirdi.