BIST 10.109
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.410,32
HABER /  DÜNYA

Türkiye’nin siyasi dengeleri bozulmuştur

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 1960 yılında yapılan darbenin Türkiye’de siyasi dengeleri bozduğunu söyledi. <br/>Atakum ilçe...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 1960 yılında yapılan darbenin Türkiye’de siyasi dengeleri bozduğunu söyledi.
Atakum ilçesindeki Kent Park Kültür Merkezi’nde sivil toplum kuruluşları tarafından birincisi düzenlenen “Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması” “Gelecek İçin Türkiye Platformu”na Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün katıldı. Bakan Ergün’ün katılımından önce Samsun’da İstanbul Gezi Park olaylarını protesto eden kalabalık ilk olarak Kent Park Kültür Merkezi’nin önünden geçti. Kalabalık geçtikten yaklaşık 10 dakika sonra Bakan Ergün gelerek salona girdi.
1960 darbesinin Türkiye’de darbelerin babası, siyasi kötülüklerin de anası olduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye’nin mutlaka çok ciddi manada ileri demokrasi diyebileceğimiz bir demokratik tabloyu yakalaması gerekiyor. Ama Türkiye darbelerin yaşandığı, siyaset üzerinde vesayetin olduğu, millet iradesine saygının bir türlü yerli yerine oturmadığı süreçlerden de geçti. Darbeler, vesayet, millet iradesine saygısızlık o kadar siyasetin doğal iklimini bozan bir şeydir ki bir türlü dengeler yerli yerine oturmaz. Ne zaman bir şeye müdahale ederseniz, yani yapılmaması gereken bir müdahaleyi yaparsanız orayı bozarsınız. Türkiye’nin siyaseti bu müdahalelerle bozulmuştur. Türkiye’nin siyasi dengeleri bu müdahalelerle bozulmuştur. 1960 ihtilalinde Türkiye’nin siyasetine yapılmış ilk önemli müdahaledir. Darbe yapmayı gerektirecek bir durum yoktu. Hiçbir zaman olmaz zaten. Siyaset kendi dengelerini bulur. 1961 yılında seçimler olacaktı ve Demokrat Parti büyük ihtimalle seçimleri kaybedecekti. Yani iktidar demokratik yoldan zaten el değiştirecekti. Darbe yoluyla iktidarın el değişmesine yöneldiler. O günkü seçim sistemi nispi temsil ve don sistemi değildi. Bir ilde oyların bir fazlasını alan parti bütün milletvekillerini alıyordu. O nedenle partilerin milletvekilleri arasında çok fark olmasına rağmen oyları arasında fark olmuyordu. Yani 2 puan farkla iktidara gelen 500 milletvekilin 450’sini alabiliyor, muhalefet partisine sadece 50 milletvekili kalıyordu. Oda birkaç ilde çoğunluğu elde ettiği için. Zaten 1961 yılında iktidar el değiştirecekti. Ama darbe her şeyi altüst etti, kan döktü, idamları getirdi ve Türk siyasetine fesat soktu. Onun için diyoruz ki 1960 darbesi Türkiye’de darbelerin babası, siyasi kötülüklerin anasıdır” dedi.
Türkiye’de siyasetin önce vesayetten kurtarılması gerektiğini ifade eden Bakan Ergün, “Türkiye’nin behemehal demokratikleştirilmesi gerekiyor. Son 10 yılda Türkiye bu konuda çok mesafeler aldı. Türkiye’nin demokrasisi eskisine göre daha iyi demokrasidir. Türkiye’de darbelerin yargılanıyor olmasına rağmen, darbe girişimlerinin tespit edilmesi ve yargıya teslim edilmesine rağmen, 12 Eylül 2010 yılındaki referandumla çok önemli değişiklikler yapılmasına rağmen, bir daha Türkiye’de darbe teşebbüsünü aklından bile kimsenin geçiremeyecek olmasına rağmen Türkiye’nin demokraside bugün geldiği yer orta demokrasi düzeyidir. Düşük demokrasi düzeyinden orta demokrasi düzeyine ulaşmıştır. Şimdi yeni bir sıçrama daha yapmamız lazım. Türkiye’yi ileri demokrasi düzeyine taşımamız lazım” diye konuştu.
(İHA)