BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.393,80
HABER /  DÜNYA

Türkiye'nin patriotları bugün oylanıyor

NATO Türkiye'nin güney sınırına konuşlandıracağı patriot füzeler için karar verecek.

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Rasmussen , NATO Dışişleri Bakanlarının bugün Türkiye'nin Patriot talebini onaylayacaklarını açıkladı.

NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde basına konuşan Rasmussen, "NATO bakanlarının bugün öğleden sonra Türk halkının ve topraklarının etkin korunması ve savunmasının güvencesi için Türkiye'nin hava savunmasını takviye kararı almasını bekliyorum. Bunun ardından karar, bu füzeleri gönderme kapasitesine sahip üye ülkelerin olacak. Kendi onay süreçlerine tam saygı göstererek Almanya, Hollanda ve ABD'nin, Türkiye'ye NATO füzeleri göndermelerini bekliyorum" dedi.

NE ZAMAN HAZIR OLACAK?

Rasmussen, Türkiye'nin Patriot talebine NATO'da siyasi onayın ardından, füzelerin normal şartlar altında "haftalar içinde" kullanıma hazır hale geleceğini söyledi.

NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmelerin "büyük endişe kaynağı" olduğunu belirten Rasmussen, "Her tehdidi caydırmak ve müttefikimizi (Türkiye'yi) savunmak için kararlılığımızı göstereceğimizden eminim. Çünkü İttifak olmak bu anlama gelir" ifadesini kullandı.

SADECE SAVUNMA AMAÇLI

Rasmussen, "Daha önce de belirttiğimiz gibi Patriot füzelerinin yerleştirilmesi sadece savunma amaçlı olacak. Hiçbir şekilde uçuşa yasak bölge uygulamasını ya da saldırı operasyonunu desteklemeyecek. Bunları Rusya Dışişleri Bakanı Seygey Lavrov'a şeffaflık ruhu içinde söyledim. NATO dışişleri bakanlarının da bunu bugünkü NATO-Rusya Konseyi'nde Lavrov'a tekrarlamalarını bekliyorum" dedi.

KİMYASALLAR BÜYÜK ENDİŞE KAYNAĞI

Bu arada Rasmussen, Suriye'nin kimyasal silah stokunun büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Rasmussen, "Suriye'nin füzeleri ve kimyasal silahları olduğunu biliyoruz. Elbette bu durum (Suriye'ye ilişkin) hesaplamalarımızda esas alınmalı. Bu nedenle müttefikimiz Türkiye'nin etkin savunma ve korunması acilen güvence altına alınmalıdır. Şunu da eklemeliyim ki muhtemel bir kimyasal silah kullanımı tüm uluslararası toplum için bütünüyle kabul edilemez. Eğer herhangi biri bu korkunç silaha başvurursa, uluslararası toplumun derhal tepki göstermesini bekliyorum" dedi.