BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.512,14
HABER /  DÜNYA

’’Türkiye’nin kanı Türkiye’ye yetiyor’’

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 2013 yılında 1 milyon 800 bin ünite kan toplamayı hedeflediklerini belirterek, "2015 yılında ...

Abone ol

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 2013 yılında 1 milyon 800 bin ünite kan toplamayı hedeflediklerini belirterek, "2015 yılında ise 2 milyon 100 bin ünite toplayacağız. Türkiye’nin kanı Türkiye’ye yetiyor" dedi.
Türk Kızılayı Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde Almira Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yönetim kurulu üyeleri, bölgedeki şubelerin başkanları ve yöneticileri de katıldı. Bu yıl “Kurban bereketi yıl boyu sürsün” sloganı ile düzenlenen kampanya ile daha fazla hayırseverin kurban vekâletini almayı hedefleyen, bu sayede daha çok ihtiyaç sahibinin sofrasına kurban bereketini götürmeyi hedefleyen Türk Kızılayı, bu hedefe ulaşmak için bölgeler bazında toplantılar gerçekleştiriyor.

"TÜRKİYE’NİN KANI TÜRKİYE’YE YETİYOR"
Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye’de kan bağışı konusunda ilginin arttığına dikkat çekti. İthal kan durumunun söz konusu olmadığını dile getiren Akar, ’’
"2005 yılında çıkan kanunla biz bu konuda görevlendirildik. 2005 yılında bu işe başladığımızda 305 bin ünite kan toplanıyordu. Şu anda 2012 yılı sonu itibariyle 1 milyon 469 bin 500 ünite kan toplandı. Her hastanın da 4 ünite kan harcadığını düşünürsek, geçtiğimiz yıl 680 bin hastamız Kızılay’ın topladığı kanla şifa buldular. Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki bin 550 hastanenin bin 500’ünü Kızılay karşıladı. Bu yıl 1 milyon 800 bin ünite kan hedefleniyor. Eylül ayına kadar yapılan faaliyetlerde bu amaca ulaşılacağı anlaşıldı. 2015 yılında ise 2 milyon 100 bin ünite toplayacağız. Bu hedef sayesinde Türkiye ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılamış olacağız. Türkiye’nin kanı kendine yetiyor" dedi.

’’MUHTEMEL AFETLERE HAZIRIZ’’
Van depreminin ardından Türkiye’de afet konusunda çok ciddi tedbirlerin alındığını ifade ederek, Türk Kızılay’ı olarak muhtemel afetlere hazır olduklarını dile getirdi. Akar, "AFAD’ın başkanlığında bir yapılanma başlatıldı. Bu çerçevede Türk Kızılayı, afetlerde beslenme ve barınma hususlarında sorumlu bir kuruluş oldu. Çadırlarımızı kendi atölyelerimizde üretiyoruz. Çadır açığımız yok. Eger bir parametre olacaksa, 120 bin civarında bir çadırımız var. Buna bağlı battaniye, mutfak seti ve uyku tulumu gibi malzemeleri hazır durumda tutuyoruz. Türkiye’nin 25 lokal yerinde afet depoları var. 10 yerde de afet müdahale merkezimiz var. Afetlere hazırız. Allah gecinden versin, ülkemizde afet olursa elimizden geldiği kadar müdahale etmeye hazırız" dedi.

ÜNİVERSİTELERDEN DE KAN TOPLANACAK
Akar, önümüzdeki yıldan itibaren üniversitelerden de kan toplayacağını belirtti. Türk Kızılay’ının ülkenin tamamından kan topladığını söyleyen Akar, "Türk Kızılayı ülkemizin tamamından, her santimetkaresinden kan topluyor. Her santimetkaresine biz ulaştırıyoruz. Kendi imkanlarımızla ulaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.
(İHA)